Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 19.

Térképre vitték Kelet-Európa művészeti lapjait és a kapcsolatrendszerüket

A Kelet-Európa művészetével foglalkozó ARTMargins Online interaktív térképet publikált, amely a térség művészeti lapjait jeleníti meg. A térkép egyben hálózatábra is, bemutatva az összefüggéseket, kapcsolódásokat a szcénák és a sajtótermékek között. A térképhez megjelenéséhez kötve egy élő eseményre is sor kerül május elején, amelyen a művészeti sajtó állapotáról lesz szó.

Az ARTMARGINS folyóirat internetes változata, a nyomtatott laptól tartalmában és szerkesztésmódjában is némileg eltérő ARTMargins Online hosszabb ideje foglalkozik már a kelet-európai művészeti sajtó helyzetével, a művészeti sajtóban dolgozók körülményeivel, az egyes országok művészeti- és médiakörnyezetével.

Két évvel ezelőtt kezdtek nagyobb kérdőíves kutatást, amelynek során műkritikusokat, művészeti írókat, újságírókat, szerkesztőket, művészettörténészeket, kurátorokat kerestek meg azzal a céllal, hogy feltérképezzék azokat a művészeti lapokat, print és online folyóiratokat, rendszeres kiadványokat amelyekkel, vagy amelyeknél dolgoznak, illetve képet kapjanak nemzetközi kapcsolatrendszerükről.

A válaszaik alapján állt össze az ARTMargins Online Eastern European Art Periodicals Map interaktív térkép, amelyet hétfőn tettek közzé a készítői. A projektnek ez a fázisa egyelőre magából a térképből áll, az ARTMargins szerkesztői (Camilla Salvaneschi, Susan Snodgrass, Sven Spieker) azt ígérik, hogy a későbbiekben a kutatás szempontjait és egyéb részleteit is nyilvánosságra hozzák.

A térkép fókuszában tizenegy kelet-közép európai ország és az ott kiadott lapok állnak, de természetesen megjelenik a kiadványok nyugat-európai, illetve Egyesült Államokbeli kapcsolatrendszere is. Magyarországról tizenkét lapot, illetve rendszeres művészeti kiadványt sorol fel a projekt, köztük két olyat is, amelynek nem a művészet a profilja, de folyamatosan közöl műkritikát (ÉS, Magyar Narancs), illetve egy olyan projektet, amely kelet-európai lapok együttműködésére épül (East Art Mags). A művészeti lapok közül jelen van az Artmagazin, az Artportal, a Balkon, az Easttopics, az exindex, a Mezzosfera, a Tranzitblog, az Új Művészet és a Műértő is – ez utóbbi átalakulása, vagyis A mű megjelenése éppen a projekt zárása körüli időszakban történt.

A hálózatábra ismerteti az egyes lapok alap adatait és sok mindent elárul a térségbeli és térségen kívüli kapcsolódásokból, de nyilvánvalóan nem lehet teljes – a művészeti sajtó részben folyamatosan változik, másrészt maguk a szerkesztők is a saját kapcsolatrendszerük mentén indultak el a térkép megvalósításakor.

A projekthez kapcsolódóan egy élő online eseményre is sor kerül. Május 3-án 17.00-tól 18.15-ig ARTMargins Online Roundtable on the State of Art Publishing in Eastern Europe in Times of Crisis címmel jelentkezik online kerekasztal. Megszólalói: Corina Apostol, Artleaks Gazette (LT); Nagy Gergely, A mű (HU); Lýdia Pribišová, Flash Art Czech & Slovak Edition (SLO) és Piotr Słodkowski, Miejsce (PL). A beszélgetést Camilla Salvaneschi (Università Iuav di Venezia, ARTMargins) vezeti majd. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött.