Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 22.

A további lopások megelőzésére digitalizálja gyűjteményét a British Museum

A katalogizálás hiánya miatt a British Museum raktárából ellopott 2000 műtárgy ügyét már a szigetország parlamentjének alsóháza is megvitatta, de a várhatóan 10 millió fontba kerülő leltári felülvizsgálati munkát, egyelőre nem tudni, hogy költségvetési pénzből indítják-e el.

Több kategorizálatlan műtárgy tűnt el a British Museum gyűjteményéből, melyekről kiderült, hogy egy, az év elején elbocsátott munkatárs adta el őket az interneten, mint ahogy arról A mű is beszámolt. A lopást követően mostanra az is kiderült, hogy a múzeumnak 2 400 000 leltárban nem szereplő vagy csak részben katalogizált tárgya van, amelyeket szükséges lenne megfelelően dokumentálni. Különösen a könnyen eltulajdonítható drágakövek nyilvántartásának elmulasztása miatt történhetett meg, hogy egy bennfentes munkatárs évtizedeken át hordta ki őket a raktárból.

A katalogizálás becslések szerint öt évet vesz igénybe és 10 millió fontba kerül majd. George Osborne, az államkincstár volt kancellárja elmondta, hogy a kormányhoz nem fordultak pénzügyi segítségért. Arról, hogy a munkát miből finanszírozzák, nem közölt részleteket – írta meg a The Artnewspaper.

Parthenon márványok, Parthenon Galleries, British Museum
Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Augusztus 16-án jelentette be a British Museum, hogy az i.e. 15. századtól az i.u. 19. századig terjedő időszakból aranyékszereket, féldrágaköveket és egyéb apró értékes műtárgyakat loptak el a raktárból. Kilenc nappal később Hartwig Fischer igazgató felajánlotta azonnali lemondását, helyettese, Jonathan Williams szintén lemondott. Mark Jones, a múzeum új ideiglenes igazgatója, aki csak hat hónapig áll az intézmény élén, elmondta, hogy az ellopott 2000 katalogizálatlan tárgyat „valójában csak egy ember ismerte, aki úgy döntött, hogy ezt a helyzetet ki is használja”.

Bár a múzeum nem nevezte meg az illetőt, a média Peter Higgs személyében azonosította, aki 30 évig volt a múzeum kurátora, és egészen mostanáig a görög-római részleg megbízott felelőse is. Higgst idén júliusban elbocsátották, a rendőrség kihallgatta, de nem tartóztatták le, és egyelőre nem is emeltek vádat ellene. 

A 2000 ellopott tárgy közül 350 tulajdonjogát október 13-án visszakapta a múzeum, melyekből a tervek szerint jövőre kiállítást rendeznek.

A British Museum külön közleményében Mark Jones elmondta: „Nem feltételezhetjük és nem is szabad azt feltételeznünk, hogy a gyűjtemény biztonságát a tárgyak és az információk elzárásával érjük el. Meggyőződésem, hogy a lopásokra adott legjobb válasz a hozzáférés biztosítása, mert minél jobban ismerik a gyűjteményt – és minél többen használják – annál hamarabb kiderül bármilyen hiány vagy visszaélés”.