Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 26.

Művészeti projektnek tűnő globális adatgyűjtést indított egy tech-cég

Egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cég tükrös gömböket helyezett el a világ több pontján, melyek egy grandiózus íriszszkennelési projekt részei.

Július elejétől tükrös felszínű gömbök jelentek meg a világ különböző városaiban – New Yorktól São Paulón és Párizson keresztül Dubajig – adta hírül az Artnet.

Akár Jeff Koons munkái vagy a chicagói Cloud Gate is eszébe juthatna a művészet-érzékeny közönségnek a világ több pontján elhelyezett gömbökről – azonban itt nem köztéri alkotásokról, hanem egy mesterséges intelligenciával foglalkozó cég szkennereiről van szó.

Orb Miamiban, fotó: Worldcoin

A projekt mögött a Worldcoin nevű cég áll, amelyet körülbelül három éve alapított Alex Blania és Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója azzal a szándékkal, hogy digitális identitást hozzon létre a világ többmilliárd polgára számára szemgolyóik beszkennelésével – s ami lehetővé tenné egy új globális pénzügyi kriptovaluta-hálózat kiépülését.

A terv magában foglal egy digitális identitást, amelyet World ID-nek hívnak, és egy digitális valutát, a WLD-t. Az előbbi egy globális identitásprotokoll, amely lehetővé teszi az egyének számára, hogy online igazolják személyiségüket a mesterséges intelligencia korában – és segítségével.

„A Worldcoin egy globális szintű összehangolási kísérlet” – írták az alapítók közleményükben. „Az út egyelőre kihívásokkal teli, a végeredmény pedig még bizonytalan. De az új korszak új utak megtalálását sürgeti.”
A cég szerint a béta fázisban lévő projektre már kétmillió ember regisztrált, s a World ID-k létrehozásával pedig lehetővé vált bimetrikus adataik összegyűjtése.

A Worldcoin mintegy 1500 darab Orbs névre keresztelt gömböt helyezett el 20 ország több mint 35 városában.

A Tools for Humanity által kifejlesztett Orb egy 2.81 kg súlyú biometrikus képalkotó eszköz. A járókelőknek csak bele kell nézniük a tükrözött felületbe, ekkor a készülék átvizsgálja az íriszüket, és egyedi hash- vagy numerikus kódot generál, amely az adott szemkészlethez kapcsolódik. Cserébe minden résztvevő kap egy World ID-t és egy WLD tokent.

Míg a Worldcoin az egész folyamat során hangsúlyozta adatvédelmi protokolljait – a biometrikus adatok törlődnek a szkennelés után, és csak a numerikus kód marad meg, amely biztonságosan titkosítva van –, az íriszszkennelési projekt természetesen nem kis aggodalmat generált azzal kapcsolatban, hogy a vállalat hogyan gyűjti és osztja meg a begyűjtött adatokat.

A projekt még 2021 októberi bejelentésekor Edward Snowden nyilvánosan kelt ki a vállalat biometrikus adathasználata ellen. Egy Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a cég globális adatbázist hoz létre az emberek írisze alapján, miközben annyival hárítja el a következményeket, hogy „töröltük a vizsgálatokat!”.

Az Artnet megkereste a Worldcoin-t, amire a cég az adatvédelmi intézkedések hangsúlyozásával reagált: „Az adatvédelem maga az alapkő, amelyre a Worldcoin épül (…) a projekt minden aspektusát úgy tervezték meg, hogy az adatvédelem legyen a középpontban.”