Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 3.

Sokéves börtönbüntetéssel néz szembe két kubai ellenzéki művész

Egy aktivista képzőművész és egy jól ismert rapper állt bíróság elé a héten Havannában – adja hírül az ArtnetNews. Az eset folytatása annak a folyamatnak, ahogy a szigetország vezetése szisztematikusan elhallgattatja az ellenzéki hangokat, hívják fel a figyelmet nemzetközi emberjogi szervezetek.

A képzőművész Luis Manuel Otero Alcántara, akit tavaly nyáron tartóztattak le egy tüntetésre tartva, hét évet is kaphat, Maykel Castillo rapper pedig, akit tavaly májusban vettek őrizetbe, tíz év börtönnel nézhet szembe a Reuters beszámolója szerint. 2021 tavaszán és nyarán komoly tüntetéssorozat zajlott Kubában a fennálló rezsimmel szemben.

A művészek ellen most felhozott vádak között a közrend megzavarása, garázdaság, a nemzeti lobogó meggyalázása szerepel. Pedig tudható, hogy nincs egyéb “bűnük”, mint hogy mindketten a San Isidro Mozgalom nevű művészcsoporthoz tartoznak, amely nem tesz egyebet, mint a cenzúrát figyelmen kívül hagyva, a művészeti kifejezés szabadságát komolyan véve működik és nem hallgatja el rendszerkritikus véleményét.

Luis Manuel Otero Alcántara saját festménye előtt, 2021-ben. Fotó: AFPTV / AFP

Castillo, aki az Osorobo művésznevet használja, az egyik szerzője annak a Patria y Vida című hip-hop számnak, amely a tavalyi ellenzéki tömegtüntetések himnuszává vált. Alcántarát a Time magazin tavaly a világ 100 legnagyobb hatású személyisége közé sorolta.

A képzőművészekből, zenészekből, írókból álló San Isidro Mozgalom évek óta a hatóságok célkeresztjében van. 2020 végén a rendőrség megrohamozott egy havannai épületet, ahol a csoport tagjai egy házfoglaló akció keretében tartózkodtak, és a tagokat külön-külön is folyamatos hatósági zaklatások érik az utóbbi években. Alcántara és Castillo legutóbbi letartóztatásuk óta, azaz már egy éve őrizetben vannak, előbbi éhségsztrájkot is folytatott fogva tartása alatt.

Az NBC beszámolója szerint a tárgyalóterembe nem engedték be a Havannában működő európai országok követségeinek képviselőit és a nemzetközi média munkatársait sem.

Külföldi diplomaták várakoznak a havannai Marianao bírósági épület előtt május 30-án.
Sem a nemzetközi sajtót, sem a külképviseletek embereit engedték be Alcántara és Castillo tárgyalására.
Fotó: Yamil LAGE / AFP

Tavaly ősszel, a tüntetések elmúltával távozott az országból a talán legismertebb kubai kortárs művész, Tania Bruguera, akit a hatalom már régóta az országon kívül akart tudni, és távozása feltételéül 25 bebörtönzött ellenzéki aktivista és művész szabadon bocsátását követelte. Nemzetközi emberjogi és művészeti szervezetek, így a Human Rights Watch és a PEN is folyamatosan követelik a fogva tartott kubai ellenzéki művészek és értelmiségiek szabadon engedését, a hatósági zaklatások befejezését. Utóbbi szervezet szerint a Luis Manuel Otero Alcántara és Maykel Castillo elleni eljárás tökéletesen példázza, hogyan bánik a vezetés a rendszer kritikusaival, előbbi szerint a jelenlegi kubai hatalom a térségből ismert brutális diktatúrák módszereit követi.