Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 31.

Számvetések – A mű heti ajánlója

Nyárutó és őszelő határán – midőn megy „a nevetős”, és jön a másik „komolykodva” – számos letisztult gondolat születhet akár múltról, származásról, hovatartozásról, családról. Ezekhez találni inspirációt eheti ajánlónk programjai között.


Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

MODEM, Debrecen /// Esterházy Marcell: Timelines

A családi hagyományt nem meghazudtolva, Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszába is bekerültek felmenői, az Esterházyak története. Az arisztokrata família sorsa sok szálon összekapcsolódott a magyar és az európai történelemmel. Esterházy Marcell munkáiban „családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket”. Élesen veti fel a múlt megismerhetőségének kérdését, a megismerés motivációját, a történelem és az igazság kapcsolatát.

Esterházy Marcell: Ad acta, 2023
Fotó: Vígh Levente

2023. november 26-ig.


Mai Manó Ház /// Féner Tamás:  „…a mi történt, ugyanaz, a mi ezután is történik…” 

A közel hetven éves pályafutást maga mögött tudó Féner Tamás klasszikus képriportjain generációk nőttek fel. „Talán legsikeresebb sorozata ebben a periódusban az „…és beszéld el fiadnak…” című – 1983-ban nyílt – kiállítás, mely mérföldkőnek bizonyult a budapesti zsidó közösség megismerésében a második világháború után. A Néprajzi Múzeumban megrendezett tárlatot előbb betiltották, majd ezt feloldva több nyelven megjelenő album látott napvilágot a képsorozatból. Mindezzel párhuzamosan számos képriport kapcsán volt újító hazánkban a fotóriporteri műfajon belül: az olajbányászokról készült képanyaga, vagy a Cserhalmi bányász brigádot megörökítő fényképei, illetve a színes 1400°, majd Tükörrepülés című sorozata, a döntött táj- és városfotók mind valamilyen fordulatot hozott a hazai fotográfiában.” Alkotói gyakorlatán túl jelentős szervezői tevékenysége is meghatározó a hazai szcéna utóbbi évtizedeiben: a Magyar Fotóművészek Szövetségének főtitkáraként az ő kezdeményezésére jött létre a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója.

A négy teremből álló tárlat három sorozatot mutat be:Jelkép-halászat, 2015; Jákob létrája, 2018; S megint elölről (Babits) és Architektúrák, mindkettő 2022–2023.

2023. október 1-ig.


Tér-Kép-Galéria /// Csak egy testnek lenni

Ma 6-kor nyílik meg a Krisztina körúti Tér-Kép Galériában a női test használatának kortárs kontextusainak sokszínűségét Fajgerné Dudás Andrea, Verebics Ágnes és Juhász Villő gyökeresen eltérő látásmódján keresztül bemutató tárlat. Mindhárman a női testképről való jelenkori gondolkodásra, a női test önkényes ki- és felhasználására, és az ebből következő fojtogató társadalmi nyomásra reflektálnak.

„Testünk egy funkcionális biológiai állandó, melyből kivetkőzni lehetetlen. Külső és belső elvárások garmadája gyakorol hatást működésére és működtetésére, fenntartására és alakítására. Az ebből fakadó megfelelési kényszer, az öngyűlölet vagy önelfogadás változékony mechanizmusai a nőket érintik leginkább.”

Verebics Ágnes: Pixel testek, print, vászon, 50x50cm, 2023

2023. szeptember 29-ig.


Telep /// Szécsi Noémi: Mikor jössz még? Jövő nyáron.

„Ötéves koromban költöztem el Romániából, ahova nyaranta visszamegyek meglátogatni a rokonaim. Mostanra már csak két ember, Buni és Timi miatt járok vissza. Buni, a nagymamám, Timi pedig a velem egyidős unokatestvérem. Mindketten nagyon fontos – mégis csak időszakosan intenzív – részei az életemnek. A velük megélt történetek pedig alappillérei a kiskoromnak. Minden évben pár napot töltök otthon, és próbálom újra élni a gyerekkorom” – olvasható Szécsi Noémi önálló fotókiállításának háttereként, melynek ma 8-kor kezdődő megnyitójára épp át lehet érni a Krisztina körúti Tér-Kép-Galériából.

2023. szeptember 17-ig.


Művészetek Háza, Veszprém – Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény /// A forma színné, a szín formává válik.”

„ A tárlat célja, hogy megismertesse a konstruktív és konkrét művészet legjelentősebb európai kötődésű alkotóit, kiemelve a svájci konkrét művészet nagymestereit, a szobrászrajzok sajátos világát és a színtan újragondolásával kísérletező alkotókat. A kiállítás emeleti kiállítóterében láthatóak a világhírű Bauhaus iskolájából ismert Johannes Itten, valamint Barcsay Jenő, Gyarmathy Tihamér, Sean Scully és Haász István alkotásai.”

2024. február 25-ig.


+1

Inotai hőerőmű /// INOTA – Audiovizuális fesztivál az erőműben

Az ’50-es évek egyik legangyobb ipari beruházása, a korábban November 7. hőerőmű névre is hallgató komplexum nagyszabású zenei és művészeti fesztiválnak ad otthont.

Fotó: Youtube

2023. 08. 31. – 09. 03.