Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 27.

Pszichedelikus AI videón tér vissza Elvis Vegasba

Szeptember végén új szórakoztató komplexummal gazdagodik a nevadai kaszinóváros, ez alkalomból készült el Marco Brambilla londoni művész Elvis Presley-t megidéző alkotása.

Szeptember 29-én avatják fel a 2,3 milliárd dollárból épült szórakozóhelyet a The Sphere-t Las Vegasban. Ekkor fog debütálni Marco Brambilla londoni AI művész munkája, a King Size, egy négyperces, rendkívül részletgazdag, pszichedelikus videó a király főszereplésével. A videokollázsban Brambilla mind a 33 Elvis-filmet felhasználta, illetve egyéb videoanyagokat is belevett.

A film egyelőre a U2 Las Vegas-i fellépésein lesz látható, az együttes Even Better than the Real Thing című 1991-es slágere alatt, de Brambilla azt tervezi, hogy bemutatja a művet berlini kereskedőjénél, a Michael Fuchs Galerie-ben is.

Marco Bamrilla: King Size (2023) fotó: marcobrambilla.com

„A túlzás nyelvét használom. Azt szerettem volna, ha ez a látványosság egyszerre folyatná Busby Berkeley kaleidoszkopikus filmjeinek és Irwin Allen korai sci-fijeinek a hagyományát – ami azért valóban túlzás” – nyilatkozta a művész a The Artnewspapernek.

Brambilla CGI-munkái korábbi „digitális-pszichedelikus” produkcióiban is jelen voltak, mint például a Heaven’s Gate-ben (2022), de most használt először mesterséges intelligenciát, Elvis és a vegasi környezet megidézésére. Az egyik kép, amelyet a Midjourney képgenerátorral készített, Elvist úgy ábrázolja, hogy játékasztalon lévő aranyérmékből emelkedik ki. Egy másik pedig úgy született, hogy a Stable Diffusion generátornak a következő promptot adta meg a művész: „Hogy nézne ki Elvis, ha a Szabadság-szobrot készítő szobrász faragta volna?”

Brambilla azt is elmondta, hogy azért fordult a mesterséges intelligenciához, mert időhiányban szenvedett. „Azt tapasztaltam, hogy az AI nagyon jó volt vázlatkészítésben. A 12 000–15 000 videoklipből álló könyvtáramat pedig sikerült feltöltenem egy AI-motorba, majd betanítottam a mesterséges intelligenciát, hogy megtalálja a használni kívánt képeket, legyen szó egy limuzinról a szálloda előtt, vagy egy fényreklámról a naplementében.”
Azonban konkrét ruhák vagy kiegészítők megjelenítésében nem jeleskedett, ezekhez Brambilla Baz Luhrmann 2022-es életrajzi filmjéből választott alapanyagot.

Marco Bamrilla: King Size (2023) fotó: marcobrambilla.com

A kész anyag összefűzése után Brambilla olyan teszteket futtatott végig a videón, amelyek megállapítják nem okoz-e túlzott szédülést. Így változott meg az eredeti, örvényszerű formátum egy olyanra, ahol a képek alulról felfelé úsznak; illetve több ponton is lassítania kellett a tempón. Az elkészült munka – mely egy közel 15 ezer négyzetméternyi, gömbfelületű, többezer LED-ből álló képernyőn meg fog megjelenni – így is elég szemkápráztató lett. Igaz, Las Vegas hagyományosan is extrém módon vibráló fényorgiájából muszáj lesz kitűnnie.