Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 26.

Amerika hét Schiele-művet adott vissza a nácik által megölt kabaréművész örököseinek

Az Egyesült Államok köz- és magángyűjteményeiből lefoglalt és visszaszolgáltatott hét Schiele-rajz összértéke közel 10 millió dollár.

Az osztrák expresszionista Egon Schiele hét alkotása, melyek együttes értéke több mint 9,5 millió dollár, visszakerült Fritz Grünbaum zsidó kabaréművész örököseihez, akit a nácik öltek meg 1941-ben a dachaui koncentrációs táborban. Az alkotásokat nemrégiben foglalták le köz- és magángyűjteményekben az Egyesült Államokban. Ezek közt olyan intézmények is szerepeltek, mint a Modern Művészeti Múzeum (MoMA) és a New York-i Morgan Library & Museum, valamint került elő mű a Neue Galerie alapítójának, Ronald Laudernek a gyűjteményéből is. A visszaszolgáltatásra ünnepélyes keretek közt került sor: szeptember 20-án, Alvin L. Bragg manhattani körzeti ügyész hivatalában tartott ceremónián adták át a műalkotásokat – számolt be az esetről a The Artnewspaper.

„A nácik által okozott borzalom, tragédia és pusztítás mellett soha nem késő megismertetni a világot olyan hihetetlen emberek történetével, mint Mr. Grünbaum” – mondta Bragg az ünnepségen. „Lehet, hogy késik az igazságszolgáltatás, de itt, a manhattani kerületi ügyészségnél soha nem fogják megtagadni.” Bragg irodája szorosan együttműködött az ügyben a Homeland Security Investigations-szel, az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámigazgatási Hivatalának egyik részlegével.

A rekonstruált Grünbaum-gyűjtemény egyik darabja (nincs a most visszaszolgáltatott hét alkotás közt)
Egon Schiele: Fekvő női akt piros anyagon, 31.2 x 48 cm. Fotó: collectiongruenbaum.com

Grünbaum örökösei azzal érveltek, hogy 1938-ban, amikor már Dachauban tartották fogva a híres és közkedvelt kabaréművészt, egy meghatalmazás aláírására kényszerítették, amely megnyitotta az utat a nácik számára, hogy lefoglalják és szétszórják körülbelül 400 alkotásból álló műgyűjteményét. Az örökösök évtizedeken át igyekeztek visszaszerezni a gyűjteményt, beleértve Schiele 81 művét.

„A rég elveszett műalkotások visszaszerzésével bűnüldöző hatóságaink bizonyos mértékig igazságot szolgáltattak a gyilkosságok és rablások áldozatai számára” – mondta Timothy Reif, az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bíróságának bírája, egyben Grünbaum három leszármazottja közül az egyik, aki David Fraenkellel és Milos Vavrával a gyűjtemény visszaszerzésén fáradozik.

A visszaküldött művek között szerepel a művész feleségének, Edith Harmsnak a Santa Barbara Művészeti Múzeum gyűjteményében lévő portréja, valamint Lauder gyűjteményéből angol címén az I Love Antithesis (1912) és Schiele önarcképe, amelyet a börtönben készített, ahová trágárság, aza művei obszcenitása miatt került.

Az ügyészek szerint a héten visszaküldött mind a hét művet egy manhattani kereskedő értékesítette egy időben, így Bragg hivatala joghatóságot adott a visszaküldés folytatására. Korábban a kerületi ügyész egyik elődjének, Robert M. Morgenthaunak 1998-ban nem sikerült lefoglalnia Grünbaum két Schiele-művét, amelyeket egy bécsi alapítvány kölcsönzött a MoMA-nak.

Az azóta eltelt évtizedekben Grünbaum örökösei több fegyvertényt is magukénak tudhattak. 2018-ban sikeresen visszaszereztek két Schiele-akvarellt, amelyeket 2013-ban Nagy Richárd magyar származású londoni kereskedő vásárolt meg, a képeket akkor foglalták le, amikor 2015-ben Nagy egy New York-i művészeti vásárra vitte őket. Az esetet nagy érdeklődés övezte, mert az elsők között volt, amelyek a 2016-ban hatályba lépett, a holokauszt alatt kisajátított műalkotások visszaszerzéséről szóló (Holocaust Expropriated Art Recovery – Hear) törvény értelmében kerültek vissza a jogutódokhoz. Ez a törvény hat évre hosszabbította meg a nácik által kifosztott művekre vonatkozó követelések benyújtásának időtartamát – első felfedezésük után.

Az örökösök ezt követően 2022 novemberében eladták a Nagytól visszakapott műveket a Christie’s-nél, ahol valamivel több mint 3 millió dollárt kaptak értük egy aukción. A The New York Times szerint a most visszaadott Schiele-művek közül legalább hatot már eladásra kínáltak a Christie’s-nél az idei őszi New York-i árverési szezonban.