Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 21.

Idő van – A mű heti ajánlója

E heti válogatásunk többsége kapcsolódik az idő tényéhez és súlyához: „idejét múlt” fotótechnikai eljárás és régi idők fotói; évszázados arisztokrata wunderkammer és a száz éve született Reigl Judit.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Foton Galéria /// Bóka Krisztina: Ha innen nézem fotó, ha onnan szobor

Bóka Krisztina (1997) művei a szobrászat és fotográfia bizonytalan, egybemosódó határán egyensúlyoznak, ahol eltűnnek a műfaji negatívok, hogy helyüket maga az eredeti tárgy rejtett belső tere és tükröződő külső felülete vegye át. Eljárásában a fotográfia ősét, a lyukkamera technikáját használja az 1920-as évek avantgárd művészetétől kezdve jól ismert fotogram műfajával párosítva fényérzékeny papírokon. Ahhoz, hogy a zárt anatómiájú apparátus feltárhatóvá válhasson, a matematika egyik alaptételét hívta segítségül a művész. Az éleiben, élszögeiben és lapszögeiben egyenlő, 5 létező térbeli szabályos testet – a tetraédert, a hexaédert, az oktaéder, a dodekaédert és az ikozaédert – alakította át önmaga tükröződő “sötét kamrájává”, így az eredeti tárgy és a róla készített felvétel azonos.

Bóka Krisztina: Stress relief, 2022. Fotogram 115 X 190 cm

2023. október 1-ig.


Artus /// Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet kiállítása

A kiállításon Szüts Miklós legújabb, Vojnich Erzsébet eddig még ki nem állított képei láthatók. A művészpár szeptember 23-án, szombaton 17:00 órakor közös tárlatvezetést tart.

2023. szeptember 26-ig.


Q Contemporary Budapest /// Mediating Time and Charm

A kiállítás, mely a Q Contemporary, az Esterházy Privatstiftung és az Esterházy Magyarország Alapítvány együttműködésében jött létre, a kortárs képzőművészet eszközeivel reflektál a fraknói Esterházy-vár kincstárának egyes műremekeire. Köztük „a burgenlandi Rozália-hegység nyúlványán álló Fraknó vára – rendszerint Kunst- und Wunderkammer jelzővel illetett – csodakamrájára, mely az egyik legrégebbi, évszázadok óta érintetlen állapotban megmaradt kuriozitás-kabinet.” Kiállító művészek: Antalka Zsófia, Káldi Katalin, Kádár Emese, Keresztes Zsófia, Kortmann Járay Katalin, Nyíri Orsolya; kurátor: Zsikla Mónika.

2023. november 25-ig.


Szikra Art Gallery /// Képbírálat – A Hórusz Archívum feltárása Vol.1.

A hazai fotográfiában Kardos Sándor több mint harminc éve létező Hórusz Archívuma évtizedek óta megkerülhetetlen, egyszemélyes intézmény, a privát fotográfia kiemelkedő és megőrzendő öröksége. Ezekből válogatott Barakonyi Szabolcs, Cserna Endre és Szilágyi Róza Tekla: „A megmozdítás a pincében várakozó dobozok gyors eredménnyel kecsegtető, kísérleti szondázása volt, azzal a céllal, hogy az anyagból ezer darab új, a közönség által eddig nem látott képet nyerjünk ki – ezek hamarosan a Hórusz Archívum új weboldalán nézegethetők. Az akció közben pedig több olyan anyaggal is találkoztunk, amiket kiállítás formájában tárunk a közönség elé – ezek első állomása a Képbírálat címet viselő kiállítás.”

A kiállítást a Hórusz Archívum együtt szervezi a Fortepan Masters könyvek készítőinek csapatából most megalakult Eidolon Centre for Everyday Photography-vel.

2023. október 13-ig.


Longtermhandstand /// Reigl Judit: Appendix és Brückner János: ‘Hungarian People’s Activities’

A Reigl Judit centenáriumra illeszkedve a Mészáros utcai lakásgaléria is kiállít néhány különleges művet a világhírű festőnőtől, a Reigl-t régóta ismerő Gát János New York-i galériájával közösen. Az emeleten Brückner János munkái kaptak helyet.

Brückner János: Hungarian People’s Activities

2023. október 15-ig.

OFF Goethe