Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 9.

A skót designmúzeum is levette az opioidjárványt okozó mecénás emléktábláját

A V&A Dundee, Skócia új desingmúzeuma most távolította el a Sackler családnak köszönetet mondó emléktáblát az épületből.

A skóciai V&A Dundee múzeum most távolította el az intézménynek 500 000 fontot adományozó Sackler család előtt tisztelgő emléktáblát az épület előteréből – írta meg a Hyperallergic. A 225 millió forintnak megfelelő összeget – melyet nem kívánnak visszaadni – 2018-ban fogadták el a Sackler Trusttól, pedig akkor már tudni lehetett, hogy a hetvenes évektől szinte az egész USÁ-t és Kanadát elárasztó, a pácienseket ópioidfüggővé tevő OxyContin gyártói súlyos bűncselekményt követtek el. Abban az évben már 27 állam perelte őket Amerikában, emellett több ezer keresetet nyújtottak be az egyszerű fájdalomcsillapítóként árult szer túladagolásában meghalt emberek hozzátartozói is. Becslések szerint több mint félmillió amerikai és kanadai ember halálát okozhatta a szer. A cég 2019-ben – miután mindhárom alapító fivér elhunyt – jelentett csődöt az újabb perek elkerülése végett. Egy év múlva a gyártó Purdue Pharma elismerte, hogy lefizetett orvosokat és gyógyszerészeket, hogy a betegeknek írják föl a terméket.

A Kengo Kuma által tervezett V&A Dundee ráadásul abban a városban nyitotta meg kapuit 2018 szeptemberében, ahol az EU-ban a legmagasabb a kábítószer okozta halálesetek aránya. A szóvivő, aki a tábla eltávolítását jelentette be, megerősítette, hogy az intézmény valószínűleg nem fogja visszaadni a Sackler Trusttól kapott tőketámogatást, mivel azt a múzeum létrehozásához kapták.

Nancy Goldin fotográfus, a P.A.I.N. alapítója egy párizsi demonstráción , 2019.
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Az intézmény a brit Victoria & Albert Múzeumhoz tartozik, bár működése és finanszírozása elkülönül a londoni központtól, amely végül tavaly októberben döntött úgy, hogy leveszi a Sackler nevet a falairól – csak évekkel azután, hogy Nan Goldin aktivista fotós P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) nevű érdekvédelmi szervezete ott rendezte meg egyik tüntetését. Goldin 2017-ben egy rutinműtét után kapta fájdalomcsillapítóként a függőséget okozó OxyContint, és sok más honfitáráshoz hasonlóan ő is arról számolt be, hogy napokon belül szokott rá a gyakorlatilag heroinszerű fájdalomcsillapítóra: két hét után a kezdeti három tabletta helyett már az ötszörösét szedte. Küzdelméről tavaly Arany Oroszlánnal díjazott film is készült All the Beauty and the Bloodshed címmel.

A Sackler család megdöbbentően kiterjedt filantróp hálózattal igyekezett elterelni magáról a bűncselekmény gyanúját, és makulátlanná tenni a nevét. Amerikában például a manhattani Természettudományi Múzeum csak tavaly változtatta meg a Sackler Educational Laboratory és a Sackler Institute for Comparative Genomics részlegek nevét. A Guggenheimben szintén egész tavalyig volt egy Sackler Művészeti Oktatási Központ. A Metropolitan Múzeum 1978-tól 2021-ig a Sackler szárnyban mutatta be a denduri templom maradványait. Nan Goldin aktivistái itt is tartottak egy látványos tiltakozást 2018-ban.

Több egyetemen is ott voltak támogatóként: a Yale-nek például Sackler Biológiai, Fizikai és Műszaki Tudományok Intézete nevet viselte az egyik alegysége. Nagy-Britanniában szintén számos művészeti és egyéb intézményben jelen volt a család neve. Összesen 2,5 millió fontot adtak többek között az edinburgh-i és a glasgow-i egyetemnek is. Az oxfordi Ashmolean Múzeumnak több termén is ott díszelgett a Sackler felirat, melyeket csak idén távolítottak el. A British Múzeumban a Raymond & Beverly Sackler galériák adtak teret az ősi Levante bemutatásának – a nevek 2022-től nem szerepelnek már ott.

A tavalyi év elején vált lehetővé, hogy az egykori adományozottak a pénz visszatérítése nélkül is levehessék a Sackler nevet a helyiségeikről. A Tate Modern is ekkor szabadult meg a névtől – itt egy mozgólépcsőt neveztek el Sacklerék után. Azonban még több helyen használatban van a név, többek közt a Westminsteri apátság néhány ablakán is.

Borító: V&A Museum of Design and RRS Discovery, Dundee, Scotland, United Kingdom, fotó: Jean Brooks / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP