Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 6.

Két év börtön indián folklór hamisításért

Eddig példátlan szigorral sújtottak le egy népművészet-hamisítási ügyben az Egyesült Államokban. Két év börtönbüntetésre ítéltek egy Washington állambeli férfit, aki alaszkai őslakos indián alkotásokként adott el a Fülöp-szigeteken gyártott hamisítványokat több mint 1 millió dollár értékben.

Az elítélt, Cristobal „Cris” Magno Rodrigo két alaszkai székhelyű céget működtetett 2016 áprilisa és 2021 decembere között. Az Alaska Stone Arts főként kőfaragványokat árult, a Rail Creek pedig elsősorban fából készült totemoszlopokat. Mind a faragványokat, mind a totemoszlopokat a Rodrigo Creative Crafts cégtől szerezték be, amelyet kifejezetten alaszkai indián tárgyak gyártására hoztak létre a Fülöp-szigeteken, és Rodrigo felesége üzemeltette tulajdonosként. A teljes illúzió kedvéért szuvenírboltjában alaszkai őslakosokat alkalmazott eladóként. Ezzel megsértette az 1990-ben az indián művészeti és kézműves termékek védelmében megalkotott törvényt. Az esetről a The Artnewspaper számolt be.

Eredeti totemoszlop az alaszkai tlingit törzs területéről. Fotó: Wikipedia

Rodrigo, aki több mint 20 évig dolgozott az alaszkai turisztikai iparban, maga tanította be a Fülöp-szigeteken az alkalmazottakat, hogyan kell tökéletesen utánozni az alaszkai őslakosok tárgyainak eredeti stílusát és motívumait. Ezután a család cégeiből álló hálózat több mint 1 millió dollár értékben adott el hamisított termékeket.

Az Indian Arts and Crafts Board szerint Rodrigo kétéves börtönbüntetése a leghosszabb idejű szabadságvetés, amelyet eddig ilyen típusú bűncselekményért kiszabtak. (Az utána következő második leghosszabb büntetés 6 hónap volt.) Rodrigónak ezenkívül 60 000 dollárt kell adományoznia a tlingit és haida alaszkai indián törzsek szervezeteinek. Családja több tagja ellen is eljárás van folyamatban.

„A vádlott által a vásárlók szándékos megtévesztését és a műalkotások hamisítását kimerítő cselekmények kulturális sértést jelentenek az alaszkai őslakos kézművesekkel szemben,

akik büszkék tradicionális művészetükre; és negatívan érintik azokat, akik a kézműves mesterségükből szeretnének megélni” – nyilatkozta S. Lane Tucker, az alaszkai körzet amerikai ügyésze.

Az Indian Arts and Crafts Board igazgatója, Meridith Stanton hozzátette: „Mr. Rodrigo ítélete erős üzenet kell, hogy legyen azok szémára, akik valódi alaszkai művészeket és mit sem sejtő vásárlókat zsákmányolnak ki; ezt a pusztító magatartást ugyanis nem tolerálják az Egyesült Államokban, és az elkövetőket felelősségre vonják.”

Tlingit zászló. Fotó: Wikipedia

Rodrigo messze nem az egyetlen személy, akit idén lefüleleltek az indián művészeti és kézműves törvény megsértése miatt. Júliusban is bepereltek egy alaszkai szuvenírboltot, amiért Nepálban, Indiában és Thaiföldön készült termékeket árultak eredeti alaszkai indián népművészeti tárgyakként. Májusban pedig 18 hónap próbaidőre ítéltek egy seattle-i művészt, aki hamisan állította, hogy őslakosok leszármazottja.