Hirdetés
Hirdetés
— 2023. szeptember 5.

A Christie’s visszalépett a Heidi Horten ékszerkollekció árverésétől annak náci kötődése miatt

Miután hónapokig tartó intenzív vizsgálatot folytattak az elhunyt osztrák örökösnő vagyonának náci eredete miatt, a Christie’s aukciósház nemzetközi nyomásra végül lemondta a Heidi Horten gyűjtemény ékszereinek további árverését.

Lapunkban több ízben foglalkoztunk az osztrák örökösnő gyűjteményének történetével, mely számos etikai kérdést vet fel műkereskedelem, restitúció és gyűjteményépítés témakörökben. Legutóbb arról adtunk hírt, hogy májusban az aukciósház rekordot döntött a kollekció egyes ékszereinek elárverezésével. Eközben, és ezt megelőzően azonban folyamatos nyomás nehezedett a Christie’s-re, mivel a gyűjtemény – a nemrég elhunyt Heidi Horten néhai férje révén – bizonyíthatóan náci háborús bűnökhöz köthető. Augusztus végégre maga a Christie’s vezetősége is belátta, hogy nem folytatható a tárgyak aukcionálása – írta meg az Artnet news.

Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

Pedig a májusi, Cartier, Bulgari és Harry Winston ékszerekből tartott árverés felülmúlta az Elizabeth Taylor és „a maharadzsák kincseit” birtokló indiai Al-Thani család korábbi, hasonló tételekből álló, rekordokat hozó aukcióját.

A Horten-kollekció fennmaradó 300 tételét eredetileg novemberben, Genfben értékesítették volna, de a korábbi árverés akkora felháborodást váltott ki mind az ügyfelek, a munkatársak és a zsidó szervezetek körében, hogy végül lemondták.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor kiderült, hogy a Christie’s megpróbálta homályban tartani azt az információt, hogy Heidi férje, Helmut Horten a náci párt tagja volt a második világháború alatt, és vagyonát az erőszakos árjásítási folyamatban, zsidó tulajdonosok vállalkozásait megszerezve gyűjtötte össze.

„A Heidi Horten ékszerkollekció eladása kapcsán intenzív vizsgálat indult, mely mélyen érintett bennünket és sokakat” – nyilatkozta Anthea Peers, a Christie’s EMEA (Europe, Middle East, Africa) elnöke. Azonban hozzátette, hogy a bevétel „fontos támogatást jelentett jótékonysági célokra, beleértve az orvosi kutatást, a gyermekek jólétét és a művészetekhez való hozzáférést”.

Ám az eladás igazi „PR-rémálommá” vált az aukciósház számára. Olyan ügyfelek panaszkodtak az eset miatt, mint Cathy Lasry, Marc Lasry milliárdos felesége. A holokauszt-túlélők szintén tiltakoztak. Zsidó szervezetek, köztük a Yad Vashem, elutasították a Christie’s által – a bevételből származó – adományként felajánlott összeget. A Tel-Aviv-i Művészeti Múzeum lemondta a Christie’s által szervezett, decemberre tervezett restitúciós rendezvényt.

A Horten aukciók egyik első kritikusa, a Holocaust Survivor Foundation USA a globális zsidó közösség jelentős győzelmeként értékelte az árverés lemondását. David Schaecter, az alapítvány elnöke nyilatkozatában kiemelte, hogy a döntés fontos jelzés minden aukciós ház számára az ilyen hátterű áruk eladásának következményeiről. „Örülünk, hogy felismerték azt a nagy fájdalmat, amelyet a Horten-gyűjteményben lévő műalkotások és ékszerek további eladásai okoznának a holokauszt túlélőinek” – tette hozzá.

Borítókép: Fabrice COFFRINI / AFP