Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 14.

Hip-hop árverést szervez a Sotheby’s

Az 1973 nyarán egy bronxi házibulin megszületett zenei irányzat, a hip-hop keletkezésének 50. évfordulója alkalmából számos eseményt szerveznek New Yorkban, melyekhez a Sotheby’s is kapcsolódik egy tematikus árveréssel. Az aukció csúcstétele Tupac Shakur, a 25 évesen meghalt raplegenda saját tervezésű gyémánttal és rubinnal kirakott, koronát formázó aranygyűrűje lesz.

Az 1996-ban egy Los Angeles-i utcán meglőtt, majd pár nappal később a kórházban meghalt Tupac Shakur saját tervezésű gyémánt-rubin-arany gyűrűje 200 000 és 300 000 dollár közötti becsértékkel szerepel a július 18-án nyíló aukció tételei közt. Az ékszer jelentőségét növeli, hogy a rapper utolsó nyilvános szereplésén, az 1996-os MTV Video Music Awards díjátadóján viselte azt.

Tupac abból az alkalomból készíttette el a gyűrűt, hogy leszerződött a Death Row Records-szal illetve, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték egy New York-i büntetés-végrehajtási intézményből. A Sotheby’s munktársai a gyűrű elkészültét „a jólét új korszakát megnyitó önkoronázási aktus”-nak nevezték, és párhuzamba állították a korábbi korok uralkodóinak ceremóniájával. „Tupac a rubint választotta saját gyűrű-koronája fő köveként, ami egyértelműen a királyi narratíva folytatása, mivel ez a drágakő szimbolikusan és kulturálisan is kötődik a monarchia és a gazdagság képzetéhez” – áll a Sotheby’s közleményében.

A gyűrű belső oldalán szerepel még a „Pac & Dada 1996” felirat is, mely a Kidada Jones-szal, Quincy Jones lányával kötött eljegyzésre utal. Az aukciós ház arról is tájékoztatta az érdeklődőket, hogy Tupac az ékszert általában a bal gyűrűsujján hordta.

Tupac legutolsó nyilvános szereplésekor, az 1996-os MTV Video Music Awards-on viselte a gyűrűt, néhány nappal a halála előtt. Az ékszert Yaasmyn Fula, a néhai rapper keresztanyja bocsátotta árverésre.

Az aukció további tételei közt poszterek, személyes tárgyak, ruházati cikkek – például tornacipők és kabátok – szerepelnek olyan előadóktól, mint a Wu-Tang Clan tagjai vagy Ice-T.

A hiphop 50. évfordulójára emlékező eseméysorozatot a Mass Appeal szórakoztatóipari cég szervezi, a programok közt az immerzív kiállításokat rendező Hall des Lumières, és a szintén multidimenzionális élményeket kínáló Fotografiska múzeum tárlatai is szerepelnek.

Az aukció híréről az Artnet számolt be.

Borítókép: Snoop Dogg es Tupac a Music Television 1996-os díjátadóján. Fotó: Youtube