Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 15.

196 millió dollárt hozott a Heidi Horten-kollekció

Amint arról korábban beszámoltunk, az ellentmondásos hátterű, ám nemzetközi szinten is jelentős képzőművészeti és ékszerkollekcióval rendelkező Heidi Horten gyűjteménye kalapács alá került. A hárommilliárd euróra becsült vagyonával tavaly júniusi haláláig leggazdagabb osztrák nő gyűjteményének ékszereit a Christie’s árverezte el.

Horten úgy végrendelkezett, hogy az ékszerek kerüljenek árverésre és a bevétel részben a továbbra is kizárólag magánpénzből fenntartott múzeuma működését, részben – a Heidi Horten Foundation-en keresztül – karitatív tevékenységének folytatását, így többek között különböző orvosi kutatások finanszírozását szolgálja.

Bár az árverés miatt a Christie’s-t még a legutóbbi napokban is súlyos bírálatok érték, ez a vásárlókedvre nem volt hatással. A forgalom már a május 10-én és 12-én két részletben megrendezett aukció az első napján, amikor a kollekció legértékesebb darabjai kerültek kalapács alá, igazolta a várakozásokat. Az egész árveréssorozatra prognosztizált 150 millió dolláros forgalmat már ekkor sikerült meghaladni; a licitálók összesen 156 millió dollárt fizettek ki az ékszerekért. Az új aukciós ékszerrekord annak ellenére nem forgott veszélyben, hogy néhány csúcstétel a becsértékénél alacsonyabb áron kelt el. Az időközben lezajlott második élő, valamint a május 15-én lezárult online árverés további 40 millió dolláros forgalmat hozott, így a gyűjtemény értékesítéséből származó teljes bevétel elérte a 196 millió dollárt.

Heidi Goëss-Horten az India briolettje gyémánttal,
Fotó © Heidi Horten Collection

A kínálatban a leghíresebb és legkeresettebb márkák különleges darabjai szerepeltek a Bulgaritól és a Cartier-től kezdve a Tiffany-n és a Harry Winstonon át a Van Cleef & Arpels-ig. A legtöbbet reklámozott, Horten által is előszeretettel viselt darab az a gyémánt nyakláncot ékítő, „India briolettje” elnevezésű, 90 karátos gyémánt, amelyet 1909-ben a Cartier értékesített. A gyémánt eredete vitatott, de nem kizárt, hogy története a XII. századig nyúlik vissza, így mérete és különleges csiszolása mellett kora is értéknövelő tényező lehetett volna. Ám az előzetesen 9 és 14 millió svájci frank közé becsült ékszer a várakozásokkal ellentétben csupán 6 millió 337 ezer frankért kelt el.

Az eddigi rekordot Elizabeth Taylor legendás gyűjteménye tartotta, melynek darabjaiért 2011-ben összesen 115,9 millió dollárt fizettek, ugyancsak a Christie’s-nél.



Részletes cikkünk a kollekció történetéről és Heidi Hortenről itt olvasható.

Borítókép: Joan Miró: Három nő, 1935, Successió Miró/Bildrecht, Wien 2023, Fotó © Heidi Horten Collection