Hirdetés
Hirdetés
— 2023. augusztus 17.

Utópia / realitás – A mű heti ajánlója

Diverz ajánlónkban többségében vidéki programok szerepelnek: Somogyból, Baranyából – és a szezonjelleg okán természetesen Veszprémből és környékéről.

Kedves Olvasó, Ön A mű heti, minden csütörtökön jelentkező kiállítás- és programajánlóját olvassa.

Budapest Galéria /// Ház vagy írás? Utópiák nyomában a Napvárostól a Fővárosig

„Mire tanítanak minket az irodalmi utópiák? Milyen ma is aktuális kérdéseket vetnek fel? Hogyan hat az építészetre az utópia és tetten érhető-e idehaza a kortárs tervezői közegben? Az utópia ház vagy írás?” – sorjáznak a kérdések a Budapest Galéria új kiállításának ismertetőjében, mely Szántay Zsófia DLA Nautes Architects című tíz éves, az utópia és építészet kapcsolatát vizsgáló kutatását foglalja össze. A tárlaton megjelenik a képzőművészet, a fotográfia, a zene és az animáció is.

New Museum of Transport – Diesel Hall © nautes

2023. október 28-ig.


Fuga /// Kor-rekonstrukció

Dréher János Munkácsy-díjas festőművész kiállítása visszatekint életművére: régebbi alkotásait szembesíti mai munkáival. Leheletnyi elmozdulás érzékelhető: „Egyszerűbb, egyszersmind tisztább, józanabb lett a hangvétel, tán bölcsebb is a halmozódó tapasztalatok alapján. Megmaradt azonban finom, férfias érzékenységük, az idő múlásának kitett matériát felmutatni tudó képességük.”

© Fuga

2023. szeptember 3-ig.


Művészetek Háza – f|x|r galéria és médialabor, Veszprém /// Párhuzamok

Nagy Ágoston (Binaura) audio és vizuális elemekből álló installációja szétszórt, lassú mozgásokon keresztül különböző hangi eseményeket generál a tér különböző pontjain. A kompozíciók az állóképek és a mozgóképek között egyensúlyoznak, amelyek fokozatosan ideiglenes autonóm zónákká alakulnak. „A generált vonalszegmensek közötti területeket egy tesszellációs folyamat bontja kisebb egységekre, a köztük húzódó távolságok alapján. Ezek a dekompozíciós formák a vonalszegmensek szabályos elrendezését ellenpontozzák, ugyanakkor vizuálisan szemléltetik a geometriai struktúrák mögötti mozgásokból adódó hangi eseményeket. A Párhuzamos Hálózatok egy folyamatban lévő művészeti kutatás aktuális állomása, amely a vonalak, mint jelölési rendszerek használatát vizsgálja különböző szociokultúrális kontextusokban.”

2023. augusztus 30-ig.


Vaszary Képtár, Kaposvár /// Richter Sára: Ébredj

Richter Sára életművének eddigi legátfogóbb kiállítása tekinthető meg a kaposvári Vaszary Képtárban szerdától szombatig 10 és 18 óra között, vasárnap délután 4-ig. A finom munkákat Pajger-Kovács Lilla művészettörténész rendezte tárlattá.

© Richter Sára, Facebook

2023. október 15-ig.


Zsolnay negyed és Pécs /// LokART Fesztivál

2023-ban másodszorra rendezik meg Pécs kortársművészeti fesztiválját, mely több eseményt, köztük 10 helyszínen képzőművészeti kiállításokat mutat be. A hazai és nemzetközi alkotókat felvonultató rendezvény ígéretes programokkal várja a Baranyába látogatókat.

Fusz Mátyás: Belügy / Home Affairs//E26 © LOKART

2023. szeptember 24-ig.


+1

Bánya Kert, Salföld /// Balaton hangjai

A Balaton hangjai a hazai könnyűzenei élet előadóinak egy-egy új dalát gyűjtötte össze, melyek a Balaton védelmének fontosságát közvetítik. Hiszen „ a Balaton nem csak egy tó, hanem egy rendszer is, mind a turisztika, mind az ökológia, mind pedig a vízrajz szemszögéből.” A lemezbemutató koncert a 19-én kezdődő és 27-ig tartó ökológia és kulturális hét nyitó eseménye.

© Balatorium

2023. augusztus 19. 16:00-tól.