Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 15.

Meztelenül is látogatható a Museé Maillol

„Merüljön el a hiperrealizmus zavarba ejtő univerzumában!” – szólítja fel látogatóit a párizsi Museé Maillol, mely különleges nyitvatartást is biztosít, hogy a több valósághű aktszobrot is bemutató, Hiperrealizmus című kiállítást maga a közönség is meztelenül tekinthesse meg.

A Museé Maillol a Francia Naturista Szövetséggel együttműködve ad otthont a Hiperéalisme. Ceci n’est pas un corps (Hiperrealizmus. Ez nem egy test – utalva a belga szürrealista, René Magritte pipájára) címmel a múlt héten megnyílt, több mint 40 élethű szoborból álló csoportos, utazó kiállításnak.  A 2016-ban a Balibaói Szépművészeti Múzeumból indult tárlatnak ez a 13. állomása, később még Ausztráliában, Azerbajdzsánban és Tajvanon lesz látható.

Kiállítási enteriőr. Fotó: Museé Maillol

A belga Tempora ügynökség és a német Kulturális Csere Intézet állította össze az 1000 négyzetméteres kiállítást, és 26 olyan sztárszobrász hiperrealisztikus alkotásaival töltötte meg mint Tony Matelli, Erwin Wurm, Sam Jinks, George Segal, Ron Mueck, Maurizio Cattelan, Berlinde De Bruyckere, Duane Hanson, Carole A. Feuerman vagy John DeAndrea.

Kiállítási enteriőr. Fotó: Museé Maillol

A munkák bemutatják az emberi alak modellezését az elmúlt fél évszázadban, s a múzeum olyan tárlatvezetéseket is szervez, ahol maguk a művészek mesélnek arról, hogyan alkották meg az élethű szobrokat. A kiállítás azt is illusztálja, hogy mi magunk hogyan tekintettünk a testünkre az utóbbi ötven évben. 

A meztelenül megtekinthető idősávokban a szervezők kérik, hogy a látogatók „a naturista értékek” mentén viselkedjenek. „Naturista kontextusban nem „mutatunk”, nem mutogatunk, egyszerűen „vagyunk” ” – írja a Tempora ügynökség közleményében, melyet az Artnet szemlézett.

Kiállítási enteriőr. Fotó: Museé Maillol

A lapnak nyilatkozó naturista résztvevő-látogatók arról számoltak be, hogy úgy érezték magukat a kiállítás megtekintésekor, mintha ők is a tárlat részei lennének, s a meztelenség miatt többet is kaptak a kiállítástól, például adrenalin-szintben.

800 nudista jegyet értékesített a múzeum három kijelölt időpontra, melyek nagyon hamar el is fogytak. Az első, november 10-i alkalomra szevezték a sajtóbejárást is, ahol természetesen tilos volt a képrögzítés.

Kiállítási enteriőr. Fotó: Museé Maillol

A Hiperrealizmus 2023. március 5-ig lesz megtekinthető a Maillolban, a meztelenül látogatható napok a múzeum oldalán találhatók meg.