Hirdetés
Hirdetés
— 2023. július 5.

Maurer + SUMUS kiállítás nyílik Amszterdamban

Maurer Dóra és Gáyor Tibor SUMUS néven alapított, az 1970-es és ’80-as években működő művészeti kollektívájának anyagaiból valamint Maurer más munkáiból nyílik kiállítás július 8-án az amszterdami de Appelben. A tárlat kurátora Szakács Eszter.

Maurer Dóra: Triolets, 1981, videostill © Dóra Maurer/Vintage Galéria Budapest

A Maurer Dóra – SUMUS – We Are Together című összeállítás, mely a nemrég elhunyt Gáyor Tibornak is emléket állít, archív anyagokon keresztül mutatja be a SUMUS kiállítási, szervezői tevékenységének történetét, különös tekintettel a Hollandiában megvalósult eseményekre. A kiállításon Maurer Dóra kísérleti filmjeiből is látható egy válogatás, amelyek közül többet SUMUS névvel jelölt, ezzel jelezve, hogy a film önfinanszírozásból, együttműködésben valósult meg.

A SUMUS egy informális csoport, kvázi egy intézmény, amelyet Maurer Dóra és Gáyor Tibor művészek alapítottak és működtettek az 1970-es és 1980-as években. A SUMUS Magyarországon és nemzetközi szinten, művészekkel, művészettörténészekkel, művészeti intézményekkel együttműködve kiállításokat szervezett, kiadványokat és filmeket készített, és általában véve élénkítette az avantgárd-underground művészeti színteret, amelynek lehetőségei ugyan korlátozottak voltak a hazai kiállításokon és amelynek kevés esélye volt a nemzetközi művészcserére, Gáyor és Maurer magánéletük révén kettős magyar-osztrák állampolgárságot szereztek, ez azért valamiféle könnyebbséget jelentett, kijutást a vasfüggönyön túlra.

A SUMUS tevékenységét tekintve számos releváns téma merül fel ma is, például az, hogy az elkötelezett emberek által fenntartott informális művészeti infrastruktúra hogyan képes autonóm zónákat létrehozni, különböző személyekkel és intézményekkel együttműködve.

A kiállítás a de Appel archívum anyagaiból is tartalmaz dokumentumokat, a korábbi Works and Words című kiállításhoz kapcsolódóan, amely különböző kelet-európai művészeket és műalkotásokat mutatott be, köztük Maurer Dóra műveit is. E kiállítás újragondolása a SUMUS tevékenységének szemszögéből vet fel kérdéseket az Európa különböző részei közötti csere – még mindig fennálló – nehézségeiről.

A kiállítás 2023. július 26-ig tekinthető meg.