Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 18.

Elhunyt Gáyor Tibor

Életének 95. évében vasárnap elhunyt Gáyor Tibor építész, festő, grafikus, érdemes művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja – adta hírül a testület.

Tibor Gáyor: Architectura d’Invenzione, 1975/88
oil on canvas and wood, 100×100 cm / Vintage gallery

Gáyor Tibor a magyar képzőművészet jelentős alkotója, művei számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek Magyarországon és külföldön, többek között Bécsben, Berlinben, Bonnban és Londonban. 1929. április 14-én született, 1951-ben a műegyetem építészmérnöki karán, 1956-ban Bécsbe emigrált, majd ’58-ban a Bécsi Műszaki Egyetem építészet szakán szerzett diplomát. 1956-tól a Bécsi Műszaki Egyetem Építészettörténeti Intézetének tanársegédje volt.

A művészt képviselő Vintage galéria honlapja így ír róla: “Az 1960-as évek elejétől kezdett el képzőművészettel foglalkozni, munkáiban már ekkor megjelent az építészeti gondolkodás, a kötött formák és számítások alkalmazása. 1968–69-ben a nyomtatott képgrafikára irányult érdeklődése, majd korai konceptuális jellegű munkái után 1972-től a sík és a tér összefüggéseit kutatta.

Ekkoriban dolgozta ki az elvet, amely alapján szisztematikusan felépített rendszereket hoz létre geometrikus alakzatokból, a sík formát különböző szögekben hajtja ki. A kép síkjának megtörésével – azaz a festővászon anyagának felvágásával és áthajtásával – létrehozott, a sík és a tér egymásba fordulásának lehetőségét felmutató rendszerét „Hajtástektonikának” nevezte el.

Az 1980-as évek elejétől a saját maga által felállított szigorú analitikus rendszertől távolodva egyre kevésbé szabályos formákat hoz létre, ezt a kötetlenebb, játékosabb munkamódszert az 1990-es évek elejétől készített, hajtogatott csíkokból álló munkáiban is alkalmazza”

2009-ben érdemes művész címet kapott, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Képző- és Iparművészeti Osztályának rendes tagja lett, ebben az évben a Paksi Képtárban rendezték meg akadémiai székfoglaló kiállítását.

Özvegye Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus, festő, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke.

Borítókép: Architectura d’Invenzione, 1975/88 oil on canvas and wood, 100×100 cm, GT517 / Vintage gallery