Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 7.

A Met visszaadja a becsődölt kriptocégtől kapott támogatását

Több mint félmillió dollárt kapott támogatásként a New York-i Metropolitan Museum of Art az FTX kriptovaluta-tőzsde cégtől, és erről a pénzről most lemond. Az FTX tavaly ősszel csődölt be és hatalmas összeggel tartozik mintegy egymillió embernek.

A Metropolitan Museum of Art 550 ezer dollárnyi adományt ad vissza az FTX-nek, a novemberben csődbe ment kriptovaluta cégnek, adja hírül a Hyperallergic a Coindesk által megszerzett és leközölt bírósági dokumentumok alapján. Mindez persze csepp a tengerben: a becsődölt cég ugyanis mintegy 8 milliárd dollárral tartozik közel egymillió embernek – az FTX ügyét június végén tárgyalja a csődbíróság. A Met egyelőre nem kommentálta a sajtóértesüléseket.

A West Realm Shires Services, az FTX amerikai anyavállalata még tavaly márciusban adott 300 ezer dollárt, májusban pedig újabb 250 ezret a Metnek. A múzeumnak adott támogatásai mellett az FTX alapítója, Sam Bankman-Fried több millió dollárral  támogatott politikusokat is, akik közül most sokan beleegyeztek abba, hogy visszaküldik a pénzt a befektetők kártalanítása érdekében.

Egy csődöt követően a pénzek visszakerülhetnek, ha a bíróság azt állapítja meg, hogy a bukott cég csalást, vagy csalási kísérletet követett el – ismerteti a lap. Ez pedig nagyon valószínűnek tűnik, mivel a Bankman-Fried ellen zajló eljárás azt tárta fel, hogy az ügyfelek pénzét az FTX-hez kapcsolódó Alameda Research fedezeti alap veszteségeinek finanszírozására használta fel, egy piramisjáték-szerű rendszerben.

Bankman-Friedet tavaly decemberben tartóztatták le a Bahamákon. Egészen addig zseninek, csodagyereknek tartották, aki 30 éves kora előtt volt képes elképesztő vagyont felhalmozni.

Borítókép: Metropolitan Museum of Art, New York. Forrás: Mike Steele / Flickr