Hirdetés
Hirdetés
— 2023. június 6.

Huszonhét év után szakít a British Musuem a British Petrollal

A British Museum hosszú, közel három évtizedes együttműködés után bontja fel a szponzori szerződését a brit olajipari céggel, a toxikus filantrópiával szembeni, az utóbbi években rendre megújuló tiltakozások, tüntetések következtében. Aktivista csoportok hatalmas győzelemről beszélnek, a múzeum azonban a hírt még nem erősítette meg.

A fosszilis üzemanyagokkal foglalkozó brit megacég, a British Petrol (BP) szerepvállalása ellen a művészeti intézményekben számos tüntetés zajlott, és a mostani szerződésbontás azt is jelenti, hogy a vállalat, amely a Tate-tel és a National Portrait Gallery-vel is együttműködött, kivonul a művészeti területről – írja beszámolójában a The Collector.

Miközben a klímaaktivista csoportok “hatalmas győzelemről” beszélnek, a British Museum még nem jelentette be hivatalosan a szponzori együttműködés végét, de a legutóbbi szerződés február végével lejárt.

A szerződés pontos részletei nem ismertek, de a Culture Unstained nevű csoport adatigénylése nyomán az derült ki, írja a The Collector, hogy a BP az év végig még megőrizheti bizonyos, a támogatóknak járó juttatásait. “A cég hosszú távó támogatója múzeumnak és ez az együttműködés az év végégi kitart” – jelezte a British Museum szóvivője az ArtnetNews-nak. Mindenesetre a cég által támogatott utolsó kiállítás, amely az ősi Egyiptom művészetéről szólt, februárban bezárt.

A Culture Unstained úgy kommentált a The Guardian-nek, hogy ha a múzeum komolyan gondolja a klímaválságra való reakciót, akkor most meg kell erősítenie, hogy a jövőben nem lesz kapcsolat közte és a fosszilis üzemanyaggyártók között, el kell távolítania a BP nevét a múzeum épületéből és el kell utasítania a klímaromboló gyakorlatot, amit a vállalat képvisel.

A múzeum egyébként decemberben jelentette be, hogy karbonsemleges intézmény kíván lenni, amelyet egy összesen egymilliárd fontos felújítási program keretében érne el.

Az olajipar szerepvállalása ellen a múzeumokban az utóbbi években több szervezet és csoport, köztük a Greenpeace és a BP or not BP? tüntetett. A Tate 2016-ban jelentette be, hogy nem fogad el többé támogatást a BP-től, a National Portrait Gallery tavaly, harminc éves együttműködés után szakított az olajcéggel.

A borítókép forrása: British Museum