Hirdetés
Hirdetés
— 2023. október 17.

Terrorellenes biztonsági intézkedésekkel készülnek a párizsi vásárszezonra

Néhány nappal a Paris+, az Art Basel által szervezett új párizsi művészeti vásár megnyitása előtt a rendezvény vezérigazgatója, Noah Horowitz arról tájékoztatta a résztvevőket és a sajtót, hogy drasztikusan megerősítik a biztonsági protokollt. A bejelentést megelőzte, hogy a hét végén a Louvre-t és a versailles-i kastélyt is ki kellett üríteni bombafenyegetés miatt.

Franciaország miniszterelnöke, Élisabeth Borne szombaton a legmagasabb szintre emelte az ország terrorizmus ellenes készültségét, miután egy késes támadó „Allahu Akbar” felkiáltások közepette leszúrt egy tanárt, két másik személyt pedig megsebesített az észak-franciaországi Arrasban. A támadó – egy csecsen származású férfi, aki iszlám szélsőségesekhez tartozott – jelenleg őrizetben van. A gyilkosság csaknem pontosan három évvel azután történt, hogy egy másik tanárt, Samuel Patyt megölt és lefejezett egy 18 éves radikális csecsen menekült – számolt be az Artnews.

Paris+par Art Basel helyszíne, a Grand Palais Éphémère

Az október 18-től 22-ig tartó vásár fokozott biztonsági intézkedései közé tartozik a fémdetektorok felszerelése és a részletes táskaellenőrzés, a Grand Palais Éphémère körüli ellenőrző korlátok felszerelése, valamint megerősített biztonsági személyzet járőrözése a vásár területén.

Az idén másodszorra megrendezett Paris+par Art Basel – mely Párizs nagy múltú kortársművészeti vásárát, az 1974 óta működő FIAC-ot váltotta le – után november 9. és 12. között itt kerül majd sor a szintén nagy érdeklődésre számot tartó Paris Photora is.

Horowitz borzalmasnak nevezte a Hamász izraeli támadásait, és kijelentette, hogy „a polgári áldozatok növekvő száma Gázában, Izraelben és Ciszjordániában mélyen elszomorító, akárcsak egy elhúzódó humanitárius tragédia kilátása a térségben”.

Az erőszak eszkalációja egy olyan globális kulturális közösséget támad, amelyek alapvető értékei az emberiesség, a kölcsönös tisztelet és a párbeszéd – mondta el a vásár igazgatója, és méltatta a francia kormány gyors és határozott intézkedéseit.

Iszlám művészetet bemutató részleg a Louvre-ban. Fotó: Wikipedia

Franciaország az elmúlt években a megnövekedett arányú erőszak és terrortámadások színtere volt: az ország biztonsági szintje utoljára a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége elleni támadások és a Bataclan színházban 2015-ben történt mészárlás után volt a jelenlegi szinten.

A Louvre Múzeum Napóleon udvara éjszaka, középen Ieoh Ming Pei piramisával. Fotó: Wikipedia

Az Agence France jelentése szerint szombaton a Louvre-t és a versailles-i kastélyt pillanatok alatt ürítették ki, majd biztonsági okokból bezárták egész hétvégére, miután a múzeum írásos üzenetet kapott, amely szerint veszély fenyegeti az intézményt és látogatóit. A hírügynökség arról számolt be, hogy az evakuálást bombafenyegetés indította el.