Hirdetés
Hirdetés
— 2022. november 2.

A 2024-es prágai biennálénak magyar kurátora is lesz

A Matter of Art nevű prágai, kortárs művészeti biennále harmadik, 2024-ben esedékes kiadásának két kurátora közül az egyik Erdődi Katalin lesz, a Bécsben és Budapesten élő és dolgozó művészeti szakember.

Erdődi Katalin neve a budapesti OFF-Biennáléról is ismerős lehet, a 2021-es, Levegőt! című kiadás egyik legizgalmasabb projektjét, a Hírdalcsokor című projektet jegyezte.

A Matter of Art mögött szervezőként és támogatóként az öt kelet-közép európai országban aktív tranzit.org áll. Ennek cseh részlege, a tranzit.cz nyílt pályázatot követően választotta ki Erdődi Katalint és Aleksei Borisionok-ot a kurátori feladatokra.

Aleksei Borisionok és Erdődi Katalin. Forrás: biennialfoundation.org

Aleksei Borisionok belarusz kurátor és író jelenleg szintén Bécsben él és dolgozik. Tagja a Problem Collective és a Work Hard! Play Hard! csoportoknak. Fő érdeklődési területe a művészet és a politika Kelet-Európában a szocialista, illetve poszt-szocialista időszakban.

Erdődi Katalin kurátor, dramaturg és művészeti író területe elsősorban a társadalmilag elkötelezett művészet, a kísérletező performatív gyakorlatok és a művészi beavatkozások a vidéki, illetve városi terekben. Dolgozott egyebek mellett a Steirischer Herbst-nek Grazban, a brut nevű helyszínen Bécsben, a budapesti PLACCC fesztiválon, a lipcsei GfZK-ban és a budapesti Trafóban. Közreműködött számos művészeti eseményen, így az OFF-Biennále Budapesten is.

Hírdalcsokor, 2021, video still. Fotó: Horváth Árpád / OFF-Biennále Budapest Archívum

Foglalkoztatja a poszt-szocialista társadalmi átalakulás, a vidék változása, és mindezen kérdések feminista megközelítésmódja. Tevékenységéért 2020-ban megkapta a kelet-közép európai térség legrangosabb kortárs művészet-elméleti díját, az Igor Zabel díjat.

A Matter of Art második kiadása idén július 23-án nyílt és október 23-ig tartott, a következő kiadás 2024 nyarán kezdődik majd. A Matter of Art, a budapesti OFF-Beinnálével együtt tagja a kelet-európai független kortárs művészeti szerveződéseket tömörítő East Europe Biennial Alliance-nek.

Borítókép: Marie Tučková munkája a Biennale Matter of Art-on, 2022-ben, Prágában. Fotó: Jonáš Verešpej / Matter of Art