Hirdetés
Hirdetés
— 2023. május 3.

Modell a város szélén: az aqb Triesztben, a régi kikötőben nyithat új intézményt

A Nagytétényi úton működő art quarter budapest, vagyis az aqb előrehaladott tárgyalásokat folytat Triesztben arról, hogy a Porto Vecchio, azaz a régi kikötő egyik használaton kívüli ipari épületében a budapestihez hasonló, kortárs profilú intézményt indíthasson.

A két-három éve megkezdett folyamat most egy helyi újság, az Il Piccolo beszámolója nyomán új lendületet vett. A lap szerint az olasz város vezetése “érdekes felvetésnek” nevezte a tervet, vagyis, hogy a budapesti aqb egy ottani részleget indítson, a Budapesten működő helyhez hasonló, független, kortárs, kulturális profillal, A mű azonban Kukla Krisztián művészeti vezetőtől úgy tudja, ennél azért már előrébb tart projekt.

art quarter budapest. Fotó: aqb Facebook

A trieszti intézményhez a város vezetése ajánlásokat kért és kapott, mások mellett a budapesti Goethe Intézet vezetőjétől, illetve a budapesti Főpolgármesteri Hivataltól is. Az intézmény a trieszti régi kikötő, azaz a Porto Vecchio egyik ipari épületében valósulna meg, amely valaha a Ford gyárhoz tartozott. A régi kikötő revitalizációjáról régebb óta zajlik párbeszéd a Monarchia egykori kikötővárosában, és most a szóban forgó épületet az aqb-vel együttműködő Budapesti Műszaki Egyetem Középülettervezési Tanszékének hallgatói mérhették fel, és készíthettek előzetes terveket a felújítására.

Fotó: aqb Facebook

A budapesti XXII. kerületben, a Nagytétényi úton, a német tulajdonos, Wolfgang Bartesch által alapított aqb az elmúlt évek során fontos alternatív művészeti intézménnyé nőtte ki magát. Ebben a modellben együtt szerepelnek a bérelhető műtermek, a folyamatos kiállítási és előadóművészeti program, a nemzetközi residency programok, egy kisebb kreatívipari központ, valamint gasztronómiai műhelyek – szó szerint a pincétől a háztetőig.

Fotó: aqb Facebook

Az egykori Haggenmacher-sörfőzde monstre épületében kialakított művészeti központ működési modellje életképesnek bizonyult és – részben a hazai művészeti intézményrendszer hiányosságai miatt is – egyre inkább felértékelődik. Triesztbe tehát ez a “franchise” mehet tovább, erősítve egyfajta regionális működést, illetve egy új bázist teremtve az aqb-nek, amelynek sikerei ellenére keményen kell dolgoznia a fennmaradásért. A projekt vége egyelőre nem látszik még, a szándékok viszont egyre inkább.