Hirdetés
Hirdetés
— 2022. május 11.

Maurer Dóra eltüntet egy toronyházat Bécsben

A kérdéses, 73 méter – a meteorológiai antennákkal együtt 93 méter – magas, Ringturm néven ismert toronyház Bécs szívében, a Schottenring sarkán áll, és a közép- és kelet-európai térség egyik legnagyobb biztosítási csoportja, a 26 éve hazánkban is aktív Vienna Insurance Group (VIG) központjának ad otthont.

1953 és 1955 között épült Erich Boltenstern tervei alapján, és méreteivel, a maga korában innovatívnak számító építészeti megoldásaival a világháború utáni nyugati megszállási övezetek gazdasági magára találását volt hivatott demonstrálni, egyfajta felemelt hüvelykujjként, aláhúzva a markáns különbséget a szovjet megszállási övezet elmaradottságával szemben. Az épület mai megítélése azonban meglehetősen vegyes; talán ez adhatta az ötletet a cégnek, illetve tulajdonosának, a Wiener Städtische Versicherungsvereinnek, hogy kultúratámogató projektjeinek keretében évről évre neves művészeket kérjen fel egy olyan, 4 ezer (!) négyzetméteres műalkotás elkészítésére, ami a nyári hónapokra becsomagolja, s így eredeti formájában eltünteti a toronyházat.

Ilyen a Ringturm a hétköznapokon….. Forrás: Wikimedia Commons

A projekt 2006-ban indult útjára, s a bécsiek eddig 12 művész monumentális alkotásait láthatták. (Egy-egy év különböző okok miatt – az elmúlt két esztendő például a pandémia okán – kimaradt.) Kezdetben csak helyi, azaz osztrák művészek kaptak felkérést a részvételre – köztük olyan, a nemzetközi élvonalhoz tartozó alkotók, mint Christian Ludwig Attersee, Xenia Hausner vagy Arnulf Rainer –, később olyanok is, akik a térség más, a biztosítótársaság működése által lefedett országokban dolgoznak. A projekt első, nem osztrák – s egyben az idei évig az egyetlen magyar – résztvevője Fehér László volt, akinek Társaság című figurális kompozíciója 2012 nyári hónapjaiban borította be a székház homlokzatát. Utána a helyiek mellett egy-egy szlovák, cseh, szerb és bolgár alkotó kapott felkérést, és idén Magyarország lesz az első olyan külföldi ország, amelyik duplázhat; mint ahogy azt a biztosítótársaság a napokban nyilvánosságra hozta, az épület 2022-es „burkolatának” elkészítésére Mauer Dórát kérték fel. A VIG közleménye hangsúlyozza, hogy egy magyar művész felkérésével a Ringturm ismét a határokon átívelő párbeszéd művészi szimbólumává változik; a döntés ugyanakkor kifejezésre juttatja Magyarország jelentőségét is a VIG biztosítócsoport számára. A két éve fennálló vírushelyzetre és a legújabb háborús megpróbáltatásokra való tekintettel idén olyan művet szeretnének bemutatni, ami reményt sugárzó, világos üzenet a szolidaritás és az összetartozás fontosságáról; s Mauer Együtt címet viselő alkotását különösen találó választásnak ítélik ehhez a szellemiséghez.

… és ilyen lesz, amikor majd Maurer Dóra monumentális alkotása burkolja. © Hertha Hurnaus/Dóra Maurer

A 4 ezer négyzetméteres, kifejezett ide készült műalkotás összesen 30 nyomtatott hálós lapból áll, amelyek mindegyike körülbelül 3 méter széles és 63 méter hosszú. Az átlósan összefonódó csíkok élénk, vidám színek spektrumában törnek utat az épület Duna-csatornára néző homlokzatán. A műalkotáson a geometriai és kromatikus elemeknek az az összehangolt rendszere jelenik meg, amelyet Maurer Dóra évtizedekkel ezelőtt dolgozott ki, és azóta is folyamatosan fejlesztett. A közlemény idézi a művészt is, aki elmondja, hogy alkotásában „különböző színárnyalatok keresztezik egymást, utalva Közép-Európa sokszínűségére. Ez a színes kompozíció nemcsak a Ringturm lineáris architektúráját hivatott dinamizálni, hanem célja az is, hogy az épületből kiindulva színeket sugározzon a környező területre. Vizuális stimuláns a nyári Duna-csatornánál, de egyben egy olyan horgony is, amely a remény jelét küldi az országhatárokon túlra”.

A „Maurer-burkolat” várhatóan június közepére készül el és a tervek szerint novemberig lesz látható.

Borítókép: A Ringturm Maurer Dóra által tervezett burkolatának látványterve. © Hertha Hurnaus/Dóra Maurer