Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 9.

Közösségi finanszírozással valósul meg Deim Pál köztéri szobra Szentendrén

Hatmillió forintos közösségi adományból valósulhat meg a nyár folyamán Deim Pál köztéri munkája Szentendrén – adta hírül a Ferenczy Múzeumi Centrum.

A szobor költségeinek előteremtése érdekében a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) tavaly decemberben indított és idén március végén záruló, “Dobjuk össze!” közösségi gyűjtése sikeres volt.

Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című szoborterve a Virág Judit Galéria életműkiállításán. Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

A művész születésének 90. évfordulója alkalmából, 2022-ben az FMC Szentendre önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását kezdeményezte a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.  A múzeum szervezésében készülő 3×3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen.

A szobrot 56 zománcozott lap borítja majd. Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Többféle módon lehetett támogatni a mű létrejöttét: támogatási összeg utalásával; Deim Pál Építészet III. című művéről készült szitanyomatának megvásárlásával; vagy a múzeumi pénztárakban elérhető, kisebb összegű támogatói hozzájárulással.

Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat vásárlásával is segíthették a támogatók a szobor létrejöttét.
Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

Több szentendrei művész, illetve ismert személyiség is hozzájárult hozzá a gyűjtés kommunikációs kampányához, de az idén tavasszal, a budapesti Virág Judit Galériával együttműködésben megvalósuló Deim Pál életműkiállítás révén is sokakhoz eljutott a projekt híre. Az így előteremtett, valamivel több, mint 6 millió forint a Ferenczy Múzeumi Centrum és Szentendre város hozzájárulásával kiegészítve elegendő lehet a köztéri munka idén nyári megvalósításához – áll az FMC közleményében.

A múzeum a minimum 56 000 Ft-os hozzájárulást felajánló, és így a Deim-szobor Támogatói Köréhez csatlakozó adományozók nevét ⎼ a hozzájárulásukkal ⎼  a szobor mellett felállított bronztáblán közzéteszi majd.