Hirdetés
Hirdetés
— 2023. március 2.

Malevics mostantól ukrán művész az amszterdami Stedelijk-ben

Az amszterdami Stedelijk múzeum újragondolta Kazimir Malevics nemzetiségi besorolását, ezentúl ukrán művészként jelenik majd meg a gyűjteményben, a kiállításokon és a kommunikációban. A Metropolitan pedig három művész esetében írta át a nemzetiségüket oroszról ukránra.

Malevics Kijevben született 1879-ben, amikor a város az Orosz Birodalomhoz tartozott. A szuprematista művészt az amszterdami múzeumban, mint ahogy rengeteg intézményben másutt is, eddig oroszként határozták meg. Ezentúl úgy kommunikálnak majd róla, hogy Malevics Ukrajnában, lengyel származású szülők gyermekeként született – pontosított egy múzeumi szóvivő a The Art Newspaper-nek. A nemzetiségét már át is írták a falszövegekben és a weboldalon.

Látogató a Stedelijk 2013-as Malevics kiállításán. Fotó: Franklin Heijnen / Flickr

Eközben a New York-i Metropolitan három művész esetében revideálta a nemzetiség kérdését. Ilja Repin, Ivan Ajvazovszkij és Arhip Kuindzsij eddigi oroszként szerepelt, ezentúl ukránként fog. Ez utóbbi esetében azt is megemlítik majd, hogy a róla elnevezett múzeumot Mariupolban, 2022 márciusában az orosz csapatok lerombolták. Ajvazovszkij esetében felmerült az örmény származás is, legalábbis a neki szentelt krími, feodoszijai múzeum szerint ez a helyzet, miközben 2017-ben az akkori ukrán elnök, Porosenko úgy nyilatkozott róla, Ajvazovszkij “az ukrán kulturális örökséghez tartozik”.

A lap megszólaltatja Okszana Szemenyik művészettörténészt, aki kampányt kezdett a közösségi médiában annak érdekében, hogy a világ vezető múzeumai gondolják újra a származás kérdését néhány, eddig oroszként számontartott művész esetében, és jelöljék őket ukránként. Mint mondta, nem ő kereste meg a Metropolitant Ajvazovszkij ügyében, de szerinte sem orosz művészről van szó, hanem örményről, aki világéletében a Krímben élt.