Hirdetés
Hirdetés
— 2023. február 20.

Több női alkotó lesz a Tate újragondolt gyűjteményi kiállításain

A kiállított kortárs művészek fele lesz nő a londoni Tate újragondolt állandó kiállításain. Május 23-án nyílnak az új, ingyenesen látogatható gyűjteményi kiállítások, amelyek tíz éve az első átfogó újrarendezést jelentik a Tate brit történeti tárlatainak körében.

Az Alex Farquharson vezette intézményben megvalósuló kiállítás 350 művész 800 művét mutatja majd be – számol be a The Art Newspaper.

Több női művész jelenik meg a kiállításokon, a kortárs szekcióban a művészek fele lesz nő, a névsor Bridget Riley-tól és Tracey Emin-től terjed Kudzanai-Violet Hwami-ig, Lydia Ourahmanéig, de a régi művészet szekcióiban is több lesz a női alkotó. A 17., 18., 19. századi művészetet bemutató részlegek is több nőt vonultatnak majd föl, olyan nevekkel és művekkel is, akiket, illetve amelyeket még nem láthatott a nagyközönség – idézi a lap a múzeum közleményét. A Tate kiemeli, hogy bemutatnak egy 1650-55 között keletkezett portrét Joan Carlile-tól, akit az első professzionális festőként működő brit nőnek tartanak.

Kétszáz olyan művet is bemutatnak majd, amelyet 2000 óta szerzett meg a múzeum, köztük Derek Jarman, Gluck, Takis (Panayiotis Vassilakis), Kim Lim és Donald Locke nevét emeli ki a lap, valamint Sarah Lucas két betonkompozícióját, amelyekre fel is lehet mászni.

A preraffaelitáknak és a Turner-nek szentelt bemutatókat is újrarendezik, külön termeket szánva John Constable-nek és a William Blake-nek.

A lap arra emlékeztet, hogy a korábbi újrarndezések vitákat is kiváltottak, például 2001-ben, Stephen Deuchar igazgatói periódusában, amikor visszatértek a kronologikus szemlélethez a tematikus elrendezés helyett. A mostani újrarendezés is a kronologikus szemléletet tartja irányadónak.

Borítókép: Martin Creed: Work No.203: EVERYTHING IS GOING TO BE ALRIGHT, 1999. Forrás: Tate