Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 24.

Bolsonaro hívei műtárgyakat is tönkretettek a kormányépületek ostromakor

Felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat is megrongált, tönkretett az a tömeg, amely január 8-án brazil kormányzati épületeket rohamozott meg. Bolsonaro felbőszült hívei nem akarták elfogadni az elnökválasztás eredményét, és modellezték a washingtoni Capitolium 2021 januári ostromát.

Ötvenoldalas jelentés foglalkozik az ostrom során keletkezett károkkal – ismerteti a The Art Newspaper – amelyek igen jelentősek: megrongált épületek, berendezések, bútorok, tucatnyi tönkretett műalkotás, amelyek között szobrok és kárpitok is vannak.

A rongálás nyomai a Kongresszus épületében, Brazíliavárosban. Fotó: Pedro França/Agência Senado / Wikimedia Commons

A brazil történelmi és művészeti örökséggel foglalkozó hivatal most közzétett jelentése szerint Brazíliavárosban, január 8-án délután kezdődött a rongálás, miután Bolsonaro nem ismerte el az elnökválasztás végeredményét, vagyis, hogy alulmaradt Luiz Inácio Lula da Silva ellenjelölttel szemben. A bukott elnök hívei betörtek a Kongresszus épületébe, a Legfelsőbb Bíróságra és a Planalto elnöki palotába is, amelyeket Oscar Niemeyer tervezett.

Térfigyelő kamera képe: Jair Bolsonaro egyik híve január 8-án, a Planalto Palotában a földre dönt egy antik órát.
AFP PHOTO / BRAZILIAN PRESIDENCY

Mintegy négy órán keresztül pusztították a modernista épületek belső berendezéseit, nem kímélve az ott elhelyezett műtárgyakat sem: a vandalizmus nyomát összetört kerámiák, megrongált szobrok és kilyuggatott festmények jelzik. Egy korábbi miniszterelnököt ábrázoló festményre Hitler-bajuszt festettek, egy szenátort megjelenítő festményt felhasítottak, Emiliano di Cavalcanti nagyméretű, másfélmillió dollár értékű festményét több helyen kilyukasztották – részletezi a lap beszámolója. Megrongálták a lengyel születésű művész, Frans Krajcberg és a brazil Bruno Giorgi szobrait, valamint Roberto Burle Marx 1973-ban készült falikárpitját.

Kárfelmérés a brazil parlament épületében, 2022.január 8. után, a képen Roberto Burle Marx kárpitja látható.
Fotó: Pedro França/Agência Senado / Wikimedia Commons

Az ostrom többszáz résztvevőjét letartóztatták, a károk helyreállítása megkezdődött – szakértők szerint a kárt szenvedett műalkotások java restaurálható. A lap az elnöki palota műtárgyaival foglalkozó kurátort, Rogério Carvalhót idézi, aki szerint az ország egyik legértékesebb gyűjteményéről van szó, amelyben nagy hangsúlyt kap a brazil modernizmus és az eddigi összes államelnököt reprezentálja.