Hirdetés
Hirdetés
— 2022. május 4.

Az egymillió fontos probléma: a Brexit kinyírja a kisebb brit műkereskedőket

A brit műtárgy és antikvitás kereskedelem egy szeletét, a kis- és közepes vállalkozásokat működtető kereskedőket tönkreteheti a távozás az EU-ból, a vám és adóterhek, a megnövekedett adminisztráció és a lassú postai, szállítmányozási szolgáltatások. Oda-vissza gondok vannak: nem működik sem a kivitel, sem a behozatal.

“A Brexit tönkretette az üzletemet” – idéz egy brit műtárgykereskedőt a The Art Newspaper, azt illusztrálva, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból milyen hatást gyakorol a kereskedelem egyes szereplőire. Steve Shovlar antikvitás és műkereskedő közepes méretűnek mondható üzletet visz az angliai Poole-ban, azaz vitt a Brexit előtt.

Másfél évtizeden át heti szinten adott el főként 18-19. századi olajfestményeket európai vásárlóknak, akik között kereskedők is szerepeltek, és ugyan nem volt szó óriás-eladásokról, hiszen Shovlar a 100-1500 font közötti sávban realizálta legtöbb üzletét, de így is elérte az évi egymillió fontos nagyságrendet. Most azonban azt nyilatkozta a lapnak, hogy az üzleti modellje romokban van és nem látja a kiutat.

Vásárlóinak 99%-a uniós tagállamokban él és 2020 januárja után, a Brexittel együtt járó új kereskedelmi szabályok megjelenésével az üzlete azonnal 60 %-kal esett vissza. A korábban heti 30-50 művet is értékesítő kereskedő üzlete mostanra pedig a padlóra került.

Shovlar először egy évvel ezelőtt kezdett hangot adni a problémáinak a Twitteren. Ő és más műkereskedők már akkor jelezték, a vámszabályok tönkreteszik az üzletüket, az extraköltségek és az elhúzódó szállítási és vám-processzusok miatt. A panaszaik azonban most is ugyanazok.

“Azelőtt olyan egyszerű volt eladni valamit egy európai vásárlónak, mintha csak itt élne, Hull-ban” – magyarázza a műkereskedő. De most azok a gyűjtők és kereskedők, akik eddig százasával vettek tőle kisebb-nagyobb műtárgyakat, azt válaszolják neki, hogy “az egész nem éri meg a fáradozást”. Shovlar a részleteket is ismerteti: egy egyszerű csomag, amely korábban áfával együtt 14 fontba került, most 22 font és ahelyett, hogy a vásárló kibontaná a csomagját és felakasztaná a képet a falra, most papírokat kap, a vámhatóságok figyelmeztetéseit, hogy rója le a vámot, a 20 % -os áfát, még mielőtt egyáltalán hozzájutna a megvásárolt tárgyhoz. “Egy ezer fontba kerülő tárgy esetében 230 fontnyi extra költség keletkezik” – mondja a kereskedő, aki azt is megjegyzi, a postai szolgáltatások is lassabbak, nem ritkák a többhetes késések sem.

Arról az Art Basel & UBS Report is beszámol, hogy a brit műtárgy- és antikvitás kereskedelem a harmadik helyre csúszott vissza a globális rangsorban. A brit műtárgy import is megsínylette a Brexitet, 2020-ban harmadával, 2021-ben pedig további 18 %-kal esett vissza.

Borítókép: BKFoxx graffiti, Shoreditch, London. Fotó: duncan c / Flickr