Hirdetés
Hirdetés
— 2023. január 5.

Alapjövedelem művészeknek? Írország megpróbálja, egyelőre kísérleti jelleggel

Szabadúszó művészek feltétel nélküli alapjövedelmével kísérletezik a kormány Írországban. A pilot-projektben egyelőre kétezer művész vesz részt, három éven keresztül. A résztvevőket tavaly választották ki, a program 2025-ben zárul, a kormányzat addig folyamatosan nyomon követi a résztvevők helyzetét és összegyűjti a tapasztalatokat a lehetséges folytatáshoz.

A COVID időszak megmutatta, hogy a kultúra munkásai, így a művészek is, a legsérülékenyebb társadalmi csoportok közé tartoznak. Természetesen nem kizárólag ők sorolhatók ide, de az látható volt, hogy az egyébként is bizonytalan, nehezen tervezhető bevételekhez jutó művészek a lezárások első kárvallottjai között voltak.

Írországban most három éven át, kétezer szabadúszó művész, heti 325 eurós alapjövedelemhez jut – számol be a német Monopol magazin. A Basic Income for the Arts (BIA) nevű program kísérleti szakaszára kilencezren jelentkeztek, közülük véletlenszerű választás útján kerültek ki a pilot-projekt résztvevői.

Graffiti Dublinban, Írországban. Fotó: Giuseppe Milo / Flickr

A lap Shane Finan képzőművészt-projektmenedzsert idézi, aki kifejti, hogy a Visual Artists Ireland nevű, művészek képviseletével, érdekvédelmével, tudásmegosztással foglalkozó szervezet felmérése azt mutatta, hogy az országban az összes művész mintegy háromnegyede már a válság előtti időszakban is a szegénységi küszöb alatt élt. (Ez a küszöb most Írországban 15158 euró/év.) A kormányzat erre reagált, illetve arra, hogy a művészeti területen teljesen általánosak az időszakos projektmunkák, amelyek nehezen tervezhető, rendszertelen bevételeket jelentenek, ami létbizonytalansághoz vezet.

A mostani projektben az összes művészeti terület érintett: 707 képzőművész, 584 zenész vesz benne részt, de vannak filmesek, írók, táncosok, koreográfusok, színészek és cirkuszművészek is az alapjövedelemben részesülők között. A lap kiemeli, hogy nem volt rászorultsági vizsgálat és a résztvevőknek lehetőségük van más bevételeket is szerezni a projekt időszaka alatt. Az ír művészek egyébként évi 50 ezer eurós bevételi határig adómentesek. A programban résztvevők vállalják, hogy a tevékenységüket nyomon követik és azt is, hogy a munkájukról, helyzetükről rendszeresen beszámolnak. A kísérletben részt vesz ezen kívül egy kontroll csoport is, amely jóval kisebb összeget kap.

A Monopol hozzáteszi, hogy Németországban is folynak ilyen jellegű kísérletek: a Mein Grundeinkommen nevű berlini civil szervezet egy éven át havi 1200 eurót ad, feltétel nélkül. A kedvezményezettek körét a DIW Berlin nevű gazdaságkutató intézettel közösen választották ki, a projekthez alapos kutatás is tartozik, amely a feltétel nélküli alapjövedelem lehetőségeit és hatásait vizsgálja. Alapjövedelem nyújtásával hat éve foglalkozik a szervezet, ez a projekt azonban kisebb, mint az írországi, eddig 650 fő vett benne részt. 130 ezer támogatójuk segít abban, hogy a programhoz szükséges forrásokat előteremtsék.