Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 14.

Meghalt Szüts Miklós festőművész

78 éves korában elhunyt Szüts Miklós festőművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Szüts Miklós 1945. július 29-én született Budapesten. 1967 és 1973 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő, majd sokszorosító grafika szakán tanult, később saját grafikai stúdiót vitt.

Első önálló kiállítására 1977-ben került sor, ekkor még nagyméretű linóleummetszeteket állított ki, de a következő évben abbahagyta a sokszorosító grafikai munkákat, és áttért a festészetre. Nonfiguratív olaj, pasztell majd ismét olajképeket készített, egyre monumentálisabbakat, de számos akvarell-munkát is alkotott, főleg az utolsó két évtizedben. A ’90-es években visszatért a kisebb formátumra, képei mondanivalója társadalmi érzékenységéről tanúskodtak – akárcsak, többek közt, a Heti Betevő segélyszervezetet támogató tevékenysége.

Forrás: Revizor

A nyolcvanas években a József Attila Gimnáziumban, majd 1997–98 között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított. 1991-ben hozta létre az AD Grafikai Stúdiót. 2001-ben ösztöndíjjal Párizsban tartózkodott, de később is rendszeresen visszajárt a francia fővárosba.

Munkái számos magán- és közgyűjteményben megtalálhatók. Az utóbbi harminc évben rendszeresen állított ki itthon és külföldön egyaránt. Az országhatárokon kívül ötvenkét önálló kiállítása volt, többek között Bergenben, Stockholmban, Párizsban, Rómában, Bukarestben, Varsóban, Bécsben.

A bűnös címmel közös kötetet adott ki Esterházy Péterrel, A Földön élni ünnepély című memoárja pedig 2020-ban látott napvilágot; mindkét könyv a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Esterházy Péterrel. Fotó: Nagy Miklós / Facebook

Legutóbbi, feleségével, Vojnich Erzsébettel közös kiállítása tavaly szeptemberben nyílt az Artus Stúdióban.

Meghívó részlete az utolsó kiállítás tárlatvezetésére. Fotó: Artus Studió / Facebook

Gyászolja felesége és négy gyermeke.

A Klubrádió műsorában 2023 januárjában