Hirdetés
Hirdetés
— 2022. december 7.

Karácsonyi ajándék, gyűjteményépítés és támogatás egyben. Idén is Patron műtárgyvásár

Közel hetven művész százharminc alkotásából áll össze a Patron idei katalógusa. Ez a művészeti vásár minden évben a fiatal művészeket tömörítő FKSE-t támogatja, az idei Patron december 8-án kezdődik és 22-ig tart.

Az FKSE, vagyis a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület az a művészeti civil szervezet, amely a pályakezdő hazai képzőművészek számára a legfontosabb, hagyományos belépési pont a kortárs szcénába, a kortárs művészeti mezőbe.

Kiállítási lehetőséget, műtermet, nemzetközi kapcsolatrendszert is jelent, de elsődlegesen szellemi és szakmai közeget, a közös fejlődés lehetőségét egy olyan szervezetben, amelybe generációs alapon, a hasonló léthelyzet okán tartoznak fiatal művészek és kurátorok. Az FKSE elődje 1958-ban jött létre, de a szervezet 1990-ben jelentősen átalakult, onnantól kezdve működik egyesületi formában – a rendszerváltás utáni hazai helyzetben úttörő szerepet vállalva a művészeti civil szférában.

A hazai művészetfinanszírozás és művészettámogatás negatív változásainak következtében, az FKSE évről-évre nehezebb helyzetben működik, 2017-18 körül a megszűnés is fenyegette.

A Patron támogatói vásárok is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet önálló bevételere tegyen szert, fennmaradjon és jövő évi működését és programjait finanszírozni tudja. A gyűjtők és vásárlók számára pedig kedvező lehetőséget jelent, hogy már ismert nevektől, vagy a jövő sikeres művészeitől műveket vásároljanak.

Az idei lesz a tizenkettedik Patron, az FKSE minden évben katalógust is kiad a vásár apropóján: az idei katalógus itt tölhető le. Vásárolni online lehet, a művek azonban megtekinthetők élőben is, az FKSE Stúdió Galériában, a Rottenbiller utca 35-ben, ahol december 8-án 18:00 órakor megnyitót is rendeznek.

Fischer Judit : what
akvarell
Fotó: Digitális Képműhely
Antal Balázs: Együtt a természettel, 2021
lightbox, fotó
Fotó: Digitális Képműhely
Pamuki-Balogh Viktória: Imprint II. / Imprints sorozatból, 2021
antotípia
Fotó: Digitális Képműhely
Kortmann Járay Katalin: Zsongás 2
giclée print
Fotó: Digitális Képműhely