Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 11.

“Az első poszt után egy lavina indult meg.” Webes projekt gyűjti össze az emigráns ukrán művészeknek szóló lehetőségeket

A Contactsforukrainians.art weboldalnál világosabb, egyértelműbb szerkesztésű lapot nehéz volna elképzelni. Nincs rajta egyéb, mint az Ukrajnából ezekben a napokban Európa más országai felé menekülő művészeknek, kurátoroknak, kulturális munkásoknak szóló lehetőségek. Emergency residency-k, szállás, jogsegély szolgálat és egyéb segítségnyújtási ajánlatok országok szerint csoportosítva.

A weboldalt Kopeczky Róna budapesti kurátor, az acb galéria és az Easttopics munkatársa tölti fel tartalommal. Mint mondja, egyetlen Facebook-posztból indult a kezdeményezés és az elmúlt másfél-két hétben nőtte ki magát.

A mű Kopeczky Rónát kérdezte a Contactsforukrainians.art weboldal létrejöttéről.

“A háború megindulása után pár nappal kezdődött el ez a folyamat bennem. Láttam a Facebook posztok tömegét, amelyek a határokon zajló segítségnyújtásról szóltak – szállítás a városok felé, szállás, orvosi ellátás, jogi tanácsadás –, láttam, hogy elsősorban magánszemélyek a környező országokból mit ajánlanak fel, majd hogy kulturális intézmények milyen módon kezdenek el reagálni a helyzetre. Ezt látva, két héttel ezelőtt pénteken elkezdtem összegyűjteni az információkat, kontaktokat és megosztottam egy Facebook-posztban.”

Kopeczky Róna, aki egy vajdasági magyar családban született Franciaországban, így folytatja: “Bevillantak a gyerekkori emlékeim a délszláv háború idejéből. Franciaországban éltünk, 8 éves voltam amikor kezdetét vette. Nem értettem hogy mi történik, arra viszont emlékszem, hogy nem lehet elérni a családot a Vajdaságban, emlékszem a bénító csöndre is. A Facebook-poszt nyomán pedig egy lavina indult el: hirtelen rengeteg reakció érkezett, konkrét segélykérések egyfelől, felajánlások, megkeresések másfelől.”

Mint mondja, szervezetek is elkezdték megkeresni, az elsők között a Cité Internationale des Arts Párizsból, az International Biennial Association, a világ veszélyzónáiban élő művészek jogvédelmével és támogatásával foglalkozó Artists at Risk, valamint a grazi Rotor.

“Akkor dőlt el, hogy ebből egy honlapot kellene csinálni. Arra gondoltam, hogy én elsősorban a művészeti közösséget tudom segíteni: művészeket, kurátorokat, kutatókat, akik elmenekülnek Ukrajnából. Technikailag nem én hoztam létre az oldalt, de a tartalom jó részét én töltöm fel rá. Többekkel működöm együtt napi szinten, leginkább Sasha Pevakkal, a Beyond the post-soviet kollektívából. Sasha Párizs mellett élő kulturális munkás, ukrán-orosz családból származik. Vele fejlesztjük és frissítjük a weboldalt.” 

Az Easttopics-on keresztül és korábbi szakmai életéből Kopeczky Róna komoly térségbeli kapcsolatrendszerrel bír. Azt kérdeztük tőle, ez most mennyiben segít ebben a projektben.

“A saját kapcsolatrendszerem révén tudok aktív lenni ebben a helyzetben. Sokakat ismerek a környékbeli országokból, akik most ugyanígy szervezkednek, mint például Peter Sit, Szlovákiában. Akiket pedig Ukrajnából ismerek, azok egy része már eljött, vagy most jön el éppen. Úgy nyilatkoznak, hogy amint lehet, visszamennek. Viszont sokan vannak, akik ott maradnak, azt mondják, kitartanak, nem akarnak menekülni, nem hagyják el az otthonukat. A weboldal célja az, hogy egy bármikor aktiválható hálózat platformját jelentse. Ha belesüllyedünk egy hosszú krízisbe, akkor biztos, hogy sokáig szükség lesz rá.”