Hirdetés
Hirdetés
— 2022. október 4.

A Kisképző is részt vesz a közoktatás helyzete miatt szervezett szerdai tüntetésen

Miután pénteken a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a tankerület elbocsátott öt tanárt, a pedagógusok világnapjára, október 5-re diákok, szülők és tanárok részvételével demonstráció szerveződik. A szerda reggel kezdődő élőláncos tüntetésen a Kisképző, azaz a budapesti, Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium is képviselteti magát. Mint azt A mű által megkérdezett egyik tanár elmondta, az utóbbi idők közoktatással kapcsolatos demonstrációin, sztrájkjain rendszeresen részt vettek, és így tesznek most is.

“A művészet maga a szabadság: bizonyos oldalról nézve ez a lényege.” Így kezdődik az a szöveg, amelyet még szeptemberben fogalmaztak az iskola tanárai, amikor szeptember 21. és 28. között, egyhetes polgári engedetlenségi akciót tartottak. A Babits Mihálytól idézett mondatot használták akkor is, amikor tavaly februárban a sztrájkhoz való jogért álltak ki, sok más iskola tanáraihoz hasonlóan. “A sztrájkhoz való jogot azóta sem kaptuk vissza” – írják és leszögezik, “polgári engedetlenség formájában folytatják” az előző tanévben elkezdett tiltakozást. A Kisképző tanárai, diákjai és a diákok szülei részt vesznek a pedagógusok világnapjára, október 5-re szervezett tüntetésen, amelyen kedd késő estig 71 iskola jelezte a részvételét.

Kisképző, 2022. szeptember 21. Egy diák fotója a polgári engedetlenségi akció első napján

“Az iskolában nyolcvanan tanítanak, beleértve az óraadókat is, ebből 41-en rendszeresen részt veszünk a tüntetéseken, demonstrációkon, benne voltunk a gördülő sztrájkban, a polgári engedetlenségi akciókban is” – mondja A mű kérdésére Kovács Judit, aki magyart illetve mozgókép- és médiaismeretet tanít a Kisképzőben. “Ott leszünk holnap is, legalább hatvan-hetven diákkal együtt. Azért leszünk ott, amiért a többi tanár, diák és szülő” – mondja, idézve ismét a közleményüket: “A sztrájkjogért. A tananyag mennyiségének optimalizálásáért. A NAT újragondolásáért. A tankönyv-választás lehetőségéért. A megfelelő oktatási körülményekért. A bérünk rendezéséért. Az esélyegyenlőség biztosításáért. Egy gyermekközpontú, készségfejlesztésen alapuló oktatásért. Azért, hogy meghallgassanak minket a döntéshozók, akik rólunk nélkülünk döntenek.”

Mint mondja, retorzió eddig nem fenyegette a demonstráló tanárokat. A Kisképzőnek nem a tankerület a felettese, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem – amelynek a gyakorló iskolájáról van szó. Onnan, mint Kovács Judit megerősíti, a demonstráló tanárok vagy diákok, eddig semmilyen negatív jelzést nem kaptak.

Borítókép: a budapesti, Török Pál utcai Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium. Fotó: Wikimap