Hirdetés
Hirdetés
— 2022. március 15.

Ennyi volt: a Tate is szakít az orosz oligarchákkal

A Tate most minden kapcsolatot megszakít két támogatójával és tisztségviselőjével, Viktor Vekselberggel és Petr Avennel, akik rákerültek a szankciós listára.

Ahogy ezt a napokban A mű is előre jelezte, a Tate végül szakított két orosz oligarchával, Viktor Vekselberggel és Petr Avennel. A hírt a Hyperallergic és a The Guardian is közölte, kiemelve, hogy olyan orosz üzletemberekről van szó, akik most az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciós listáin is szerepelnek, és Putyin szoros szövetségeseiként tartják őket számon.

Vekselberg ukrán születésű alumíniumipari mágnás, aki érdekelt az orosz energiaiparban is, vagyonát 9,3 milliárd dollárra becsülik – most egyébként a 180 millió dollár összértékű magángépét és a yachtját is lefoglalták az Államokban. A Tate közleménye szerint hét évvel ezelőtt nagyobb adománnyal segítette a Tate-et, de már nem tiszteletbeli tagja a Tate Foundation-nek. Vekselberg az Egyesült Államok kulturális életében is aktív volt, adományával segítette a Lincoln Centert és a Carnegie Hallt is. Aven pedig, aki a legnagyobb oroszországi magánbank fő részvényese, nem viselheti többé tisztségeit a Tate nemzetközi, illetve európai gyűjteményezési testületeiben.

Petr Aven, akinek vagyonát 5,5 milliárd dollárra becsülik, a napokban a londoni Royal Academy boardjában viselt tisztéről is lemondott, az intézmény pedig visszautalta számára azt a támogatást, amelyet épp a most futó és április közepéig látható Francis Bacon kiállítás megvalósításához nyújtott.

A The Guardian szerint Vekselberg, aki 2018-ban egyszer már rákerült az Egyesült Államok szankciós listájára, most így kommentált: “Az újbóli listázás nemcsak megalapozatlan, hanem jól láthatóan alaptalan feltételezésekre épül”. Ezt abban a levélben írta, amelyet a múzeumnak küldött és amelyben kijelentette, hajlandó lemondani tisztségéről.

A Tate jelezte, hogy noha az Egyesült Királyság nem léptetett életbe szankciókat egyetlen olyan cég vagy személy ellen sem, akik a múzeum jelenlegi támogatói közé tartoznak, minden korábbi kapcsolatot megszakítanak azokkal, akik az orosz kormányhoz köthetők.

Borítókép: Tate Modern, London, 2008. Fotó: R4vi / Flickr