Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 28.

Öt és kilenc évre ítéltek ellenzéki művészeket Kubában

Luis Manuel Otero Alcántara kubai ellenzéki képzőművészt öt éves börtönbüntetésre ítélte egy havannai bíróság a közrend megzavarásáért. Maykel “Osorbo” Pérez rapper kilenc évet kapott. Az ítéletek abba a folyamatba illenek, amelynek során a kubai vezetés szisztematikusan, egyre keményebb eszközökkel hallgattatja el a kritikus művészeket, értelmiségieket.

Emberjogi szervezetek élesen bírálták az eljárásokat, amelyeket a már egy éve előzetesben levő Alcántara és Pérez ellen folytattak le Havannában, valamint a most nyilvánosságra hozott ítéleteket. A San Isidro Mozgalom nevű művészeti-aktivista szerveződés alapító tagjairól van szó, akiket tavaly nyáron vettek őrizetbe, amikor Kubában országszerte kormányellenes tüntetések, tömegmegmozdulások zajlottak. Most közel ötszáz ítéletet hoztak a tavalyi tüntetéseken részt vevő személyek ellen, ezek között súlyos, 18, sőt 30 éves börtönbüntetés is van – írja emberjogi szervezetekre hivatkozva a Hyperallergic.

Luis Manuel Otero Alcántara, fotó: Yucabyte.org

Mint azt A mű korábbi cikkében megírtuk, a San Isidro Mozgalom egy ideje már a hatalom célkeresztjében állt. A San Isidro tagjait rendszeresen zaklatták, őrizetbe vették, Maykel “Osorbo” Pérez zenész, rappert pedig, amióta a Patria y Vida című dala a tömegtüntetések himnuszává vált, szintén folyamatosan megfigyelték a hatóságok. Alcántara műterméből műveket vittek el, a fogva tartása alatt többször is éhségsztrájkkal tiltakozó alkotót erőszakos kezeléseknek vetették alá. Alcántarát többször próbálták meg rábírni az ország elhagyására, de mindannyiszor maradt.

Borítókép: Luis Manuel Otero Alcántara, fotó: Yucabyte.org