Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 21.

Szalai Borbála, a Trafó Galéria kurátora kapta az első Jerger Krisztina-díjat

A kiállításrendezői, kurátori teljesítményeket elismerő Jerger Krisztina-díjat első ízben Szalai Borbála nyerte, a Trafó Galériához kapcsolódó, 21 részes, Nyitott műterem című online műteremlátogatás-sorozatával. A sorozat a COVID-időszakban indult és egy művész illetve egy művészeti szakember élő beszélgetése volt, egyfajta virtuális “bejárás”, betekintés az adott alkotó saját terébe. Ez a sorozat a zsűri értékelése szerint kifejezi azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik.

A Jászi Galéria 2020-21-ben alapította a tavalyelőtt elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész, kiállításrendező emlékére a díjat, amelyet most először adtak át. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő hazai kiállításrendezői, kurátori teljesítményekre.

A díj Jerger Krisztina szakmai tevékenységének és kreatív világának állít emléket: ezzel összefüggésben olyan kiállításrendezői munkákat díjaz és ajánl a szakma és a közönség figyelmébe, amelyekben meghatározó az expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható megközelítés.

A Jerger Krisztina-díj jelöltjeiről neves szakemberekből – Frazon Zsófia, Izinger Katalin és Százados László – álló kuratórium döntött, a nomináltak kiválasztását azonban nem csak a kuratórium ízléspreferenciái, sokkal inkább Jerger Krisztina szakmai tevékenysége, látásmódja s ennek jól felismerhető, kiállításról kiállításra érvényesülő mechanizmusai motiválták. A kuratórium tagjai a jelöltek, majd a díjazott kurátor kiválasztásakor is figyelembe vették az elmúlt két év rendhagyó kihívásait, a kényszerű bezártság és a korlátozott/átalakult kultúra- és művészetfogyasztás az intézményekre, a kurátorokra, a művészekre és a befogadókra gyakorolt hatását.

Az első Jerger-díj jelöltjei voltak:

Bicskei Éva, Hegyi Dóra // Akadémia (körbejárás). Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár (2021. június 1. – aug. 1.);

Csákány István képzőművész és Bodonyi Emőke kurátor // A kalapács álma. MűvészetMalom, Szentendre (2021. március 19. – aug. 8.);

Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter kurátorok // Várószoba. Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján. Múzeumi intervenció (2020. szeptember 30. – 2021. október 1.);

a Kisterem galéria kurátorai és művészei // Végre tanulhatunk valamit (Kincsem Palota, 2020. szeptember 11–30.);

Szalai Borbála // Nyitott műterem, a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata (2020. november 26. – 2021. május 6.; 21 alkalom).

A kuratórium végül hosszas szakmai diskurzust követően Szalai Borbálának ítélte oda a díjat.

Szalai Borbála. Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Értékelésük szerint a Nyitott műterem online műteremlátogatás-sorozat egyfelől remekül fejezi ki azt a gondolatot, amit Jerger Krisztina egész életében nagyon elkötelezetten képviselt: a művészekkel kialakított közös munka a művészek műtermében kezdődik, és ebben a találkozásnak meghatározó szerepe van. Másrészt a projekt a COVID-helyzetre adott adekvát kurátori válasz: a bezárt galériatér helyett az online közegben teremtett lehetőséget a művészek és a kurátorok találkozására, a közelmúltban és a karantén alatt készülő friss munkákról szóló beszélgetésekre.

A jó időzítés és szervezés, a kiszámítható és előre látható sorozatiság könnyen hozzáférhetővé és népszerűvé tette a vállalkozást, megteremtette saját közönségét. Módszerei, beszédmódja túllépett a szűk szakmai kereteken: határozott edukációs misszióval is rendelkezett. Épp a kényszerű bezártság idején jelentett egyfajta váratlan nyitottságot és élénkséget, majd innen tért vissza a galériatérbe. A 21 alkalomból álló online műterem-látogatás után újra a galériatérben megrendezett kiállítások következtek, olyan, egymásnak is közeget teremtő alkotások, amelyek a galéria két kurátorának következetes szakmai műhelymunkáját is tükrözik.

A kurátor a félmillió forinttal járó elismerés mellett egy különleges műalkotást is hazavihet. A díjtárgyat és a Jerger Krisztina-díjjal összefüggő arculatot Lepsényi Imre tervezte.

A Jerger Krisztina-díj első átadása alkalmából a közönség egy dokumentációs kiállítást is megtekinthet a Jászi Galéria Irányi utcai helyiségében. A kurátorok – Horváth Mátyás és Százados László – egy olyan tárlatrendezés dokumentumaiból válogattak, amelyre pályafutásának egyik meghatározó, korai állomásaként maga Jerger Krisztina is sokat hivatkozott. 1980-ban, a Műcsarnokban megrendezett Székely Vera-kiállításban Jerger már él a később rá jellemző kiállításrendezői erényekkel: expresszivitás, a gondolkodásra, az érzelmekre és a látványra egyaránt ható, a nézőket a térbe invitáló formák, vizuális keret, átélésre ösztönző megközelítés. A dokumentációs kiállítás – a hagyatékból válogatva – vázlatos betekintést nyújt az 1980-as Székely Vera-kiállítás, s általában egy tárlat megrendezésének hétköznapjaiba, folyamatának láthatatlan aprómunkájába.

Szalai Borbála a Trafó Galéria vezetője – a vele, illetve kolléganőjével, Szalipszki Judittal készült páros interjúnk itt olvasható –, illetve dolgozott az OFF-Biennále Budapest első három kiadásában, valamint az OFF jelenlegi projektjeiben a kasseli documenta fifteen-en.