Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 10.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a győri Torulában

A Torula egy, a szeszgyártásban használt élesztőfajta neve – továbbá a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. egyik, termelésre már nem használt csarnokában berendezett ígéretes kortársművészeti helyszín. Itt nyílik holnap, és július 30-ig látogatható Maurer Dóra tárlata, melynek középpontjában a művész négy évtized óta legnagyobb méretű, új, helyspecifikus munkája áll.

Maurer Dóra Térfestés című kiállítása a művész pontosan 40 éve készült nagyszabású, nevének nemzetközileg is ismertté válásában fontos szerepet játszó munkáját idézi meg és gondolja újra. Maurert Dieter Bogner művészettörténész kérte fel 1982-ben az ausztriai Buchberg kastély toronyszobájának „kifestésére”. A konceptuális geometriával, színelmélettel foglalkozó művész matematikai alapokon nyugvó módszerével illuzionisztikus teret hozott létre a boltíves toronyszobában, ahol a hideg-meleg színek kereszteződése a padlótól a plafonig beterítette a falakat; a racionális szerkesztési szabály ellenére egy különleges, szakrális tér született meg. A buchbergi missziót a művész legutóbb a Ludwig Múzeumban 2008-ban megrendezett Szűkített életmű című kiállításán idézte fel.

Azóta nem készített helyspecifikus installációt, a mostanihoz hasonló méretű alkotás létrehozására pedig az eredeti mű keletkezése óta nem vállalkozott. „A gondolat, hogy egy egész teret, valamennyi határterületével együtt kvázi-képpé alakítsak, 1977 óta foglalkoztat. Az érdekel, hogy mechanikus-racionális úton abszurd téri helyzet jöjjön létre” – fogalmazott Maurer 1982-ben a Buchberg-kastély toronyszobájának kifestése kapcsán. S ez a gondolat azóta is foglalkoztatja, ezért vállalkozott most is az akkori projekt újrafogalmazására. A Torulában a méreteiben is impozáns, a színeket és azok egymásra hatását, a fényekkel és az eltolódásokkal való játék lehetőségeit vizsgáló, mozgalmas új munka mellett egy film és egy grafikai mappa is látható, melyek az eredeti, 1982-es változatot dokumentálják.

Részlet Maurer Dóra Térfestés című kiállításáról a győri Torula Művésztérben. Fotó: Bognár Benedek és Simon Zsuzsanna

Izgalmas, a maureri életmű ezen fejezetének még jobb megismerését szolgáló egybeesés, hogy a győri tárlattal egyidejűleg, illetve annál hosszabb ideig, előreláthatóan novemberig Bécsben látható a művész Együtt című, a Vienna Insurance Group székházát „becsomagoló” munkája. Erről itt írtunk részletesebben.  

A Torula a hazai kortárs szcéna fiatal kiállítóhelyei közé tartozik. Pontosabban szólva több is, mint kiállítóhely, hiszen a győri szeszgyár, hivatalos nevén a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. egyik, ipari termelésre már nem használt csarnokában berendezett művésztérben hét egyéni és egy közösségi műterem is található.

A művésztér fenntartója a vállalat tulajdonosai által alapított Concilium Art Alapítvány, mely főként fiatal, új utakat kereső művészek tehetséggondozásával foglalkozik, műtermet és kiállítási lehetőséget biztosítva számukra. Emellett a kortárs művészet hozzáférhetőségét, befogadásának elősegítését szolgáló inkubációs, művészeti és közösségi programokat is szerveznek. Az intézmény célkitűzése, hogy a Bécs-Pozsony-Budapest kulturális háromszög meghatározó kortárs művészeti kiállítóterévé váljon, ezért a fiatal alkotók mellett a szcéna nemzetközileg is ismert és elismert szereplőivel is együttműködik.

Érdekes adalék, hogy a szeszgyár képzőművészettel való kapcsolata hosszú múltra tekint vissza; a gyár egykori tulajdonosa, August Lederer osztrák iparmágnás igazi műpártoló volt, aki szoros kapcsolatot ápolt a bécsi szecesszió művészeivel, Gustav Klimttel és Egon Schielével is. Schiele gyakori vendég volt a gyártulajdonos győri otthonában, de Lederer a szeszgyár egyik csarnokát is Schiele rendelkezésére bocsájtotta, ott készültek a gyáros egyik fiát és a győri „Kecskelábú” hidat megörökítő képek. (A Schiele által műteremként használt épületrész a második világháború alatt megsemmisült.) A Torula Művésztér egy másik csarnokban működik, és a látogatók többsége számára valószínűleg nehezen megfejthető, de jól hangzó nevével is a befogadó intézményre utal, tekintve, hogy a torula egy, a szeszgyártásban használt élesztőfajta elnevezése, az élesztő jelentése ráadásul az intézmény missziójával is összefüggésbe hozható.

Maurer Dóra. Fotó: Ember Sári

A Torula Maurer-kiállítása június 11-én nyílik meg – nem véletlenül ekkor, hiszen a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő mestere ezen a napon ünnepli 85. születésnapját. A mű szerkesztősége nevében tisztelettel köszöntjük Maurer Dórát és jó egészséget, további töretlen alkotókedvet kívánunk neki a következő esztendőkre is.