Hirdetés
Hirdetés
— 2022. június 9.

Jeff Koons-művel jótékonykodik Viktor Pincsuk

Az ukrán milliárdos és műgyűjtő, Viktor Pincsuk minimum 10 millió dollár fölötti összeget vár a tulajdonában lévő, Jeff Koons alkotta Balloon Monkey (Magenta) című munkáért, melyet június végén árverez el a Christie’s Londonban. A pénzből az orosz invázióban megsérült, megcsonkított ukrán katonák és civilek gyógykezelését, rehabilitációját kívánja támogatni.

Nem ez az első eset, hogy Pincsuk a kortárs művészeten, illetve saját gyűjteményén keresztül támogatja hazáját. Az idei Velencei Biennálén a február végi orosz támadás után hirtelen összehozott This Is Ukraine: Defending Freedom című, egy templombelsőben berendezett ukrán „pavilon” szintén az ő, pontosabban az alapítványa által támogatott Pincsuk Művészeti Központ (PinchukArtCentre) bábáskodása alatt jöhetett létre. A Művészeti Központ egyébként 2010 óta minden második évben – a Biennálé külső eseményeként – meghirdeti a Jövő Generációja Művészeti díjat (Future Generation Art Prize), melyre az egész világról pályázhatnak a 35 év alatti fiatal alkotók.

Viktor Pincsuk az alapítványa által rendezett Orosz háborús bűnök című fotókiállítás megnyitóján. Fotó: Fabrice Coffrini/ AFP

Pincsuk emellett jó viszonyt ápol az ukrán vezetéssel is. A velencei megnyitón videó-beszédet mondott Volodimir Zelenszkij elnök és a felesége is; Pincsuk maga pedig a szovjet idők utáni független Ukrajna második elnökének, Leonyid Kucsmának a veje.

Jeff Koons szóban forgó munkájának becsértékét a június 28-i 20th/21st Century: London Evening Sale árverés előtt  7,5 és 12,5 millió dollár között állapították meg. Pedig 2014 novemberében a Balloon Monkey (Orange) – egy, a Pincsuk tulajdonában lévő művel azonos sorozatból származó darab – 25,9 millió dollárért kelt el, tehát könnyen lehet, hogy a Magenta is e körüli összeget ér el. Koons életműrekordját – mellyel egyben a világ legdrágább élő művésze is lett – egy 2019-es eladás jelentette, amikor az 1986-ban készült Nyúl (Rabbit) című, a szokásos rozsdamentes acélból készült munkája 91 millió dollárt ért szintén a Christie’s-nél.

Jeff Koons: Balloon Monkey (Magenta) 2006-13. Fotó: Christie’s

Koons egyébként maga is reagált egy közleményben munkájának jótékonysági célból való árverésre bocsátásának hírére. Ebben többek közt azt írta: „A művészet igazi értéke az, hogy az emberiség szolgálatára álljon, és ebben a pillanatban nem lehet magasabb elhivatottság, mint az ukrán nép támogatása. (…) Többször volt alkalmam egyedül és a családommal is ellátogatni Ukrajnába, és mindig éreztem az erős közösséget, barátságot, történelmet. (…) Nagyon elszomorít a háború emberi és kulturális hatása, hogy elpusztul mindaz, amit Ukrajnában láttam.”

A mostani események tükrében is érdekes visszaemlékezni Koons 2017-es botrányára, amikor utólag derült ki, hogy a Rockefeller Center előtt felállított, közel 14 méter magas Ülő balerina (Seated Ballerina) című felfújható munkája egy 1993-ban elhunyt ukrán porcelánművésznő, Okszana Zsnikrup kisméretű alkotásának tökéletes másolata. Koons végül elismerte, hogy az ihletet egy kis szobor adta, jogi stábja pedig villámgyorsan meg is oldotta – engedélyt szerezve az örökösöktől – a veszélyes és kínos helyzetet.

A közel három és fél hónapja tartó orosz-ukrán háborúban mostanáig a hivatalos adatok szerint körülbelül 10 ezer katona és fele ennyi civil – köztük 431 gyerek – sebesült meg.

Borítókép: Jeff Koons: Tulipánok. Polírozott rozsdamentes acél, 1995-2004. Az ötdarabos sorozat egyike Hannover közterén. Fotó: Wikimedia Commons