Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 12.

Bedobozolt zsánerszobor a Dunakorzón, elszállításra várva

Bedobozolta a pesti Duna-part egyik jól ismert zsánerszobrát, Kolodko Mihály alkotását Pólya Zsombor képzőművész, mert szerinte semmi másra nem jó, mint szelfizésre és “voltaképpen megsemmisíti a Duna-parti látványt”.

Mint az akcióról tudósító Facebook-posztjában írja: “Szeretném azt gondolni, hogy nem ez jellemzi a budapesti ízlést, ezért bedobozoltam, elszállításra valónak ítélve a szobrot. A bedobozolás egy javaslat, amely annak elfogadásáig megteremt egy üres teret, egy törlésnyomot, ami mégis élhetőbb, mint a szobor által szelfiképessé tett, ám voltaképpen megsemmisített Duna-parti látvány. Bedobozolásom a megsemmisítésre semmítéssel, azaz törléssel felelve szabadítja fel a teret, így érvényre-és levegőhöz juttatva a Duna-part látképét. Akcióm egy a tájba és térbe való, szerintem szükségtelen emberi beavatkozást szeretne visszavonni, ezzel téve javaslatot további, hasonló beavatkozásokra, amelyek megteremthetnék az esélyét annak, hogy ne csak nárcisztikus önmagunkkal szembesüljünk folyamatosan, hanem a környezettel, a tájjal.”

Forrás: Pólya Zsombor Facebook

Kolodko Mihály szobrát, amely Roskovics Ignác festőt ábrázolja, 2014-ben állították fel a Dunakorzón, az Intercontinental szálló mellett és egyike a korzó hasonló stílusú zsánerszobrainak. Efféle, a giccshatáron, vagy azon jóval túl levő köztéri szobrok másutt is állnak Budapesten, ezek a művek, Columbótól Sissy-ig igencsak vitatott színvonalúak, de annyi biztos, hogy szelfizésre valóban alkalmasak.

Pólya Zsombor most egy radikális gesztussal egyrészt a városi köztereink vizuális állapotára hívta fel a figyelmet, másrészt arra, hogy az efféle szobrok nemcsak üresek, tartalmatlanok, de sokszor a szakmai tudás szempontjából is mélyen elhibázottak. Mint írja, Kolodko ezt a szobrot Ungváron is megvalósította már, csak ott az ábrázolt festő az Ung folyó partját, itt pedig a Lánchidat és a Dunát “festi”, miközben Roskovics Ignác (1854-1915) művészetére éppenséggel nem volt jellemző a plein air festészet.

Forrás: Pólya Zsombor Facebook

Kolodko Mihály egyébként kisméretű karikatúra-szobraival vált leginkább ismertté Budapesten.

Forrás: Pólya Zsombor Facebook