Hirdetés
Hirdetés
— 2022. április 5.

Zelenszkij-portréjának értékesítésével segíti Ukrajnát Joan Baez

A mexikói származású amerikai énekesnő két éve, 79 évesen hagyott fel a rendszeres koncertezéssel. A hetedik X-en túl egyre többet hódolt új szenvedélyének, a festésnek, mely mára már életének nagy részét kitölti. Az új műfajban is ugyanaz vezérli, ami korábban a színpadon: a fellépés a béke mellett, az emberi jogok tiszteletben tartásáért, a gyerekként személyesen is megtapasztalt diszkriminációval szemben.

Időközben festőként is nevet szerzett magának, már két nagy sikerű egyéni tárlatot tudhat maga mögött. A kaliforniai Mill Valley-ben, a Seager Gray Gallery-ben 2017-ben és 2021-ben rendezett kiállítások a Bajkeverők 1 és Bajkeverők 2 címet viselték, és kizárólag portrékat mutattak be – olyan emberekét, akik életüket a számára is megkülönböztetett jelentőséggel bíró értékek védelmének szentelték, vagy szentelik napjainkban is. Így megörökítette többek között Martin Luther Kinget, a dalai lámát, Vaclav Havelt, Greta Thunberget, zenész pályatárai közül a Rolling Stones tagjait, Bob Dylant és David Bowie-t.

Joan Baez: Zelenszkij, 2022, archív pigment nyomat, Moab Entrada Natural 290 papír, 58,5 x 42 cm.
Forrás: joanbaezart.com

Az ukrajnai orosz invázió elindítása után pedig megfestette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök portréját, akit félprofilból, az ukrán nemzeti lobogó színeire emlékeztető háttér előtt ábrázol, a család, a hűség és a hazafiság szimbólumának tekintett gólyákkal és az ország legfontosabb haszonnövényével, a napraforgóval. „A béke és az erőszakmentesség mellett elkötelezett aktivistaként sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy háborús hős portréját fogom megfesteni. De az Ukrajna elleni brutális orosz invázió óta nagy hatással van rám elnökük ámulatra méltó bátorsága” – írja Baez, alkotását kommentálva.

Az eredeti festményből limitált példányszámú nyomat készült, amit 500 dollárért lehet megvásárolni. A bevételt az International Medical Corps nevű humanitárius segélyszervezet kapja, mely ezekben a hetekben Ukrajnára összpontosítja figyelmét, orvosi személyzettel és berendezésekkel, gyógyszerekkel segítve az ott élőket.

A nyomat a művész honlapján volt megrendelhető, ám úgy tűnik, a 250 példány máris elfogyott.

Borítókép: Joan Baez egy New York-i koncerten 2016. március 25-én, fotó: Jtgphoto, forrás: Wikimedia Commons