Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 28.

Klímaaktivisták ismét konzervlevest öntöttek Van Gogh műveire

A Just Stop Oil aktivistáinak közleménye szerint pénteki tiltakozásuk oka az volt, hogy az eredeti, 2022. októberi figyelemfelhívó leveses képfröcskölést végrehajtó társaikat aznap két év börtönbüntetésre ítélték. A londoni National Galleryben kiállított művek a szakértők szerint nem szenvedtek maradandó károsodást.

A brit környezetvédelmi csoport, a Just Stop Oil aktivistái paradicsomlevest fröcsköltek Vincent van Gogh két Napraforgók című festményére, amelyek a londoni National Gallery Van Gogh: Költők és szerelmesek című kiállításán láthatók. Az egyik mű – a Napraforgók (1888, a National Gallery, London tulajdona) – korábban már célpontja volt egy hasonló támadásnak 2022 októberében, amelyért Phoebe Plummer és Anna Holland szeptember 27-én börtönbüntetést kaptak. A második festmény, amelyet a legutóbbi akció során megtámadtak, a Napraforgók (1889, a Philadelphia Museum of Art tulajdona) volt.

Supporters say this latest protest is a "sign of defiance" following the sentencing of the original soup throwers 

Just Stop Oil
A 2024. szeptember 27-i akció eredménye. Fotó: Just Stop Oil

A Just Stop Oil internetes közleménye szerint aktivistáik „az elszántság demonstrációjaként” vettek részt a tüntetésen, miután társaik, a korábbi támadók, Plummer és Holland két év börtönbüntetést kaptak a Southwark Crown Court ítélete szerint, melyet a pénteki támadás előtt róttak ki rájuk.

Körülbelül 14:30-kor „a Just Stop Oil három támogatója belépett a National Gallerybe, és Heinz zöldséglevest fröccsentettek két Van Gogh remekműre: a Napraforgók (1889) és a Napraforgók (1888) festményekre. Utóbbit Plummer és Holland 2022-ben már megdobták levessel” – állítják a kampány résztvevői.

Az eredeti akció résztvevői, Phoebe Plummer és Anna Holland, akikre a mostani tiltakozást
megelőzően két év börtönbütetést szabtak ki. Fotó: Just Stop Oil/AFP

Ludi Simpson, a mai akcióban részt vevő egyik tüntető, így magyarázta a történteket: „Elszámoltatnak minket a tetteinkért, szembe kell néznünk a törvény teljes erejével. De mikor lesznek felelősségre vonva a fosszilis tüzelőanyaggal üzletelő vállalatvezetők és az általuk megvásárolt politikusok azokért a helyrehozhatatlan károkért, amelyeket az élővilágban tesznek?”

A National Gallery közleménye szerint a tüntetők „levesjellegű anyagot dobtak két festményre… A rendőrség kiérkezett és három embert letartóztatott. A festményeket eltávolították a kiállításról, a restaurátorok megvizsgálták őket, és megállapították, hogy a festmények nem sérültek meg. Terveink szerint a kiállítást a lehető leghamarabb újranyitjuk”– idézte a The Art Newspaper.

A körülbelül két éve indult múzeumi és kiállítótermi akciókról a Just Stop Oil tagjainak első tette után szakembereket kérdeztünk meg. A későbbi hasonló eseményekről és a válaszreakciókról itt olvashatnak.