Hirdetés
Hirdetés
— 2022. augusztus 3.

“A futuristák által remélt haladás a pusztulás felé visz minket”. Boccioni szobra volt a klímaaktivisták célpontja

Újabb műalkotáshoz ragasztották oda magukat klímaaktivisták Olaszországban. A célpont most a modernista haladáseszmény egyik megtestesítője volt. A szoborban nem esett kár. A múzeumi figyelemfelkeltő akciók pedig az utóbbi időben szintet léptek.

A mű is beszámolt az esetről, amikor július 22-én két klímaaktivista ragasztotta oda magát Botticelli Primavera (Tavasz) című festményéhez a firenzei Uffizi képtárban. Az olasz Ultima Generazione (Utolsó nemzedék) csoport ismét akciózott, a reneszánsz műalkotás után a célpontjuk ezúttal az olasz futurista művész, Boccioni szobra volt. 

Július 30-án az Ultima Generazione klímaaktivista csoport tagjai a milánói Museo del Novecento épületében Umberto Boccioni, futurista művész A térbeli folytonosság egyesített formái című szobrának talapzatához ragasztották magukat. A csoportot rongálás és közhivatalnokkal szembeni ellenállás vádjával illetik, szóvivőjük azonban kiemelte: “Az aktivisták részéről nem volt erőszakos magatartás vagy ellenállás.“ A szobor nem sérült meg, mert a tüntetők a művet tartó szerkezethez, annak talapzatához ragasztották magukat, méghozzá olyan ragasztóval, melynek feloldása – a restaurátokkal tett előzetes konzultációk alapján – nem okoz problémát.

View this post on Instagram

A post shared by VD (@vdnews)

A csoport Instagram oldalán osztotta meg, miért lett a futurista mester alkotása az újabb figyelemfelhívás célpontja: „Nem engedhetjük, hogy a gazdasági fejlődés tovább növekedjen. A futuristák által remélt haladás a tömeges kihalás felé vezet minket.“ A csoport szerint a klímaválság hatása a kulturális örökség megőrzése szempontjából is tragikus lesz, és minthogy Olaszországot nemzetközi szinten a művészeti és múzeumi öröksége kapcsán tartják számon elsődlegesen, ezért akcióikkal többnyire a múzeumokat veszik célba. 

Az olaszországi intervenciókat számos hasonló eset előzte meg az Egyesült Királyságban, az Ultima Generazione szóvivője pedig a The Art Newspaper-nek azt is elmondta, a jövőben az olasz csoport részéről is számítani lehet újabb akciókra.