Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 12.

Palesztinpárti támadás érte a Brooklyn Múzeum igazgatójának otthonát

Anne Pasternak, a Brooklyn Múzeum igazgatójának bérelt lakását vörös festékkel és egy transzparenssel rongálták meg. A bejárat előtt egy feliratot helyeztek el, mely szerint a múzeum és az igazgató „fehér felsőbbrendű cionista”. A New York-i Rendőrkapitányság Pasternaké mellett a múzeum igazgatótanácsának több zsidó tagja otthonát is megcélzó vandalizmus ügyében nyomoz.

A New York-i hatóságok által közzétett információk szerint június 11-ről június 12-re virradó éjszaka a Brooklyn Heights lakópark egyik háza, valamint a Brooklyn Múzeum vezetőihez köthető „egyéb helyszínek” váltak célpontjaivá néhány palesztinpárti aktivistának. A Brooklyn Heights-i épület bejáratához egy transzparenst függesztettek fel a „Brooklyn Museum Anne Pasternak White-Supremacist Cionist”(‘Brooklyn Múzeum, Anne Pasternak fehér felsőbbrendű cionitsa’) és „Funds Genocide” (‘Népirtás-finanszírozó’) feliratokkal, valamint vérvörös kézlenyomatokkal. A közeli ajtókat és ablakokat is művérrel fröcskölték be.

„Ez egy utálatos antiszemita akció, amelynek nincs helye sem New Yorkban sem máshol” – írta New York állam kormányzója, Kathy Hochul az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében. „A zsidó közösség mellett állunk a gyűlöletkeltőkkel szemben, és továbbra is harcolni fogunk az antiszemitizmus ellen, bárhol is üti fel otromba fejét.” New York város polgármestere, Eric Adams hasonlóképpen elítélte a vandalizmust saját bejegyzésében a platformon, s ezt írta: „Ez nem békés tiltakozás vagy szólásszabadság. Ez bűncselekmény: nyílt, elfogadhatatlan antiszemitizmus.

Fotó: X

Összesen három manhattani és kettő brooklyni házat rongáltak meg kedd este – közölték a CNN-nel a NYPD illetékesei. Az egyéb megcélzott lakóépületek közé tartozik a Brooklyn Múzeum két vagyonkezelőjének és Kimberly Panicek Truebloodnak, az intézmény elnökének és működési igazgatójának otthona – írta a The New York Times. New York-i rendőrségi források szerint körülbelül 15 embert keresnek, a csoportot utoljára egy fehér U-Haul bérelt teherautóval látták a manhattani Upper East Side-on.

„Mélyen nyugtalanítanak bennünket ezek a szörnyű tettek, amelyek a múzeumhoz kötődő vezetőket célozzák” – mondta a Brooklyn Múzeum szóvivője a The Art Newspapernek adott nyilatkozatában. „A Brooklyn Múzeum két évszázada azon munkálkodik, hogy a művészeten és a kultúrán keresztül elősegítse a kölcsönös megértést, mi pedig mindig támogattuk a békés tiltakozást és a nyílt, tiszteletteljes párbeszédet. Az erőszaknak, a vandalizmusnak és a megfélemlítésnek nincs helye ebben a diskurzusban.”

A Művészeti Múzeumok Igazgatói Szövetsége (Association of Art Museum Directors, AAMD) – amelynek Pasternak is tagja – szerdai közleményében ítélte el a vandalizmust. „Mi, az AAMD tagjai egyértelműen és határozottan elítéljük ezt az antiszemita cselekedetet” – áll a nyilatkozatban. „Kulturális vezetőkként – és különböző hátterű és tapasztalatú emberekként is – megértjük az Izrael-Hamász háború által kiváltott érzelmeket és haragot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tiltakozóknak korlátlan joguk van arra, hogy egyes személyeket megtámadjanak ügyük érdekében. Akár valaki otthonában, akár múzeumban, ez a viselkedés megbocsáthatatlan. Nagyon rossz szolgálatot tesz a párbeszédnek és a konfliktusok megoldásának; a cél nem szentesíti az eszközt. Reméljük, hogy a hatóságok a törvény erejével elfogják és büntetőeljárás alá vonják az elkövetőket.”

A New York-i városi tanács egyik tagja, Lincoln Restler szerint – aki meglátogatta a kerületében található Brooklyn Heights-i épületet – az esetet videóra vették, melynek alapján a New York-i rendőrség el is indította a nyomozást.

Pasternak lakása és a zsidó igazgatósági tagok otthonai elleni célzott támadások nem egész két héttel a Brooklyn Múzeumban lezajlott jelentős Palesztina-párti tüntetés után történtek, amelyet a New York-i rendőrség erőszakos reakciója követett, több mint 30 letartóztatást eredményezve.

Sok amerikai intézményhez hasonlóan az Izrael-Hamász konfliktus eszkalálódása óta a Brooklyni Múzeum is szembesült azzal a felszólítással, hogy szakítsa meg kapcsolatait azokkal a vállalati partnerekkel és egyéni adományozókkal, akiket pénzügyi aktivitásuk Izrael kormányához, hadseregéhez vagy az izraeli védelmi iparhoz köti.