Hirdetés
Hirdetés
— 2024. október 17.

Nan Goldint is letartóztatták az izraeli légicsapások elleni, zsidók által szervezett demonstráción a Wall Streeten

A közel 500 tüntető, elsősorban a Jewish Voice for Peace tagjai, eltorlaszolták a New York-i tőzsde bejáratát, hogy így tiltakozzanak a vállalatok háborús profitja ellen. Több mint 200 embert tartóztattak le, köztük a művészeti színtér jelenleg legbefolyásosabb szereplőjét.

Mintegy 500 ember vett részt a rendezvényen, köztük Nan Goldint és Molly Crabapple művészeket, valamint Laura Poitras filmrendezőt le is tartóztatták. A tüntetők többsége a földön ült, nagy táblákat tartott a kezében, amelyeken ez állt: Fund FEMA not genocide (Szponzoráld a szövetségi katasztrófavédelmi ügynökséget, ne a népirtást). Voltak olyanok is, akik a kerítéshez láncolták magukat.

„Éljen Gáza! Állítsák meg Izrael felfegyverzését!” – skandálta a csoport a New York-i tőzsdét blokád alá vonó Jewish Voice for Peace-tagok üzenetét.

„Büszke vagyok arra, hogy velük együtt tartóztattak le, ha ez segít felerősíteni az üzenetünket” – nyilatkozta Goldin, akit tavaly a művészeti élet legbefolyásosabb szereplőjének választottak a Hyperallergicnek.

A Jewish Voice for Peace által szervezett tüntetés célja az volt, hogy „követeljék az Egyesült Államok kormányától, hagyjon fel a bombák küldésével Izraelnek, és állítsa meg az izraeli népirtást a gázai palesztinok ellen” – mondta Beth Miller, a JVP politikai igazgatója. A tüntetők „A zsidók azt mondják, hogy hagyják abba Izrael felfegyverzését” és „Ne a mi nevünkben” feliratú piros pólókat viselő tüntetők futottak a tőzsde épülete elé percekkel a nyitó harangszó előtt.

A résztvevők között voltak holokauszt-túlélők leszármazottai és a palesztin ellenállás más szövetségesei is. Október 14-ét azért választották, mert ezen a napon emlékeznek azokra az őslakos népekre, akiket az európai telepesek Amerika gyarmatosítása során és azt követően lemészároltak és kiirtottak. Korábban ez a nap Columbus Day néven volt ismert.

Másnap reggel Elena Stein, a JVP szervezési stratégiai igazgatója – akit letartóztattak és több mint nyolc órán át fogva tartottak a rendőrségen – elmondta a Democracy Now!-nak, hogy az Izraeli Védelmi Erők az Egyesült Államok által szállított bombákkal és vadászgépekkel mészárolnak le civileket.

„Ezt amerikai bombákkal, amerikai fegyverekkel és amerikai védelmi politikával teszik, megóvva Izraelt a nemzetközi intézmények előtti felelősségre vonástól.

A Biden-kormányzat azt akarja elhitetni velünk, hogy az Egyesült Államok a zsidók biztonsága érdekében fegyverzi fel, finanszírozza és védi az izraeli kormányt. De azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: elutasítjuk ezt a beteges hazugságot.

Nem engedjük, hogy történelmünket, identitásunkat, hagyományainkat kínzásra, éhezésre, mészárlásra és a palesztinok kiirtására használják fel.”

Stein szerint az Egyesült Államok azért támogatja Izraelt, mert az amerikai kormány „saját birodalmi és pénzügyi érdekeit védi.”

A tüntetők nem jutottak be a NYSE épületébe, és nem zavarták meg a kereskedést, de a rendőrség szerint körülbelül 206 embert letartóztattak.

A tiltakozásra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok kormánya bejelentette: új, 8,7 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújt Izraelnek, és 100 katonát telepít Izraelbe az Egyesült Államok által szállított rakétavédelmi rendszer működtetésére.

„Az Egyesült Államok nem a zsidók védelmében fegyverzi fel Izraelt. Az Egyesült Államok Izraelt a saját profitja és a térség feletti ellenőrzés érdekében fegyverzi fel” – mondta a JVP.

„Izrael amerikai bombákkal mészárolja le a gázai közösségeket, miközben a Wall Street-i fegyvergyártók részvényeinek árfolyama az egekbe szökik” – tette hozzá Miller