Hirdetés
Hirdetés
— 2024. szeptember 13.

Múzeumot torlaszoltak el klímaaktivisták Amszterdamban

Az Extinction Rebellion nevű környezetvédelmi mozgalom sárga ruhába öltözött aktivistái foglalták el a múlt hét végén az amszterdami Rijksmuseum főbejáratát.

A klímaaktivista Extinction Rebellion csoport tagjai transzparensekkel állták el az amszterdami Rijksmuseum bejáratát és sűrű sárga füstöt eregetve riasztották el a potenciális látogatókat múlt szombaton. Az intézmény nem tudott kinyitni, amíg a rendőrség fel nem számolta a demonstrációt. Helyszíni jelentések szerint mintegy hatvan sárga ruhás tüntető volt a helyszínen, akiknek nagyjából a felét le is tartóztatták.

Fotó: Dingena Mol /ANP MAG/AFP

Az akció célja az volt, hogy tiltakozzanak a Rijksmuseum szponzori megállapodása ellen, melyet az ING Bankkal kötött. A múzeum homlokzata előtt egy sárga transzparenst állítottak fel, amely így kezdődött: „Kedves művészetbarát” – majd részletezte, miért nem megfelelő szponzor az ING.

A transzparens azt állította, hogy az ING „a mérgező és nem fenntartható olaj, gáz és szén kitermelésének legnagyobb holland finanszírozója”, valamint, hogy „az ING elősegíti a klímaválságot. Az ING tönkreteszi a bolygónkat és az élőlények jövőjét”.

A felirat végül felszólította a múzeumot, hogy szakítson az ING Bankkal. Ez a mondat kisebb plakátokon is megjelent a múzeum környékén, és néhány tüntető a ruháján is viselte. Egy másik, szintén gyakran szereplő szlogen szerint „egy halott bolygón nincs művészet”.

„Azzal, hogy a Rijksmuseum pénzt fogad el az ING-től, lehetővé teszi a nagy környezetszennyezőnek, hogy az a holland történelem híres műalkotásai mögé rejtse piszkos arcát. Ennek véget kell vetni!”

– írta az Extinction Rebellion Nederland az X közösségi oldalon.

A Rijksmuseum a honlapján megerősítette, hogy az ING az egyik fő szponzora, amellyel 2005 óta partneri kapcsolatban áll.

„Ha az XR-nek problémája van az ING finanszírozási politikájával, akkor közvetlenül hozzánk kell fordulnia, nem pedig a Rijksmuseumhoz” – mondta a bank szóvivője az ANP hírügynökségnek. „Mi mindig nyitottak vagyunk a párbeszédre”.

Az Extinction Rebellion aktivistái odaláncolták magukat a kapukhoz a The Passage-ban is, a múzeum alatt futó közúton, amelyet a gyalogosok és kerékpárosok használnak megközelítési pontként. A múzeum szóvivője az ANP-nek elmondta, hogy a gyűjtemény, a személyzet és a látogatók biztonsága érdekében döntöttek a zárva tartás mellett.

Fotó: Dingena Mol /ANP MAG/AFP

Az Extinction Rebellion Nederland képviselője később megerősítette, hogy a tüntetők egy részét a hatóságok elvitték. Azt ígérte, hogy amíg a Rijksmuseumot továbbra is az ING, a holland bankok közül az olaj-, gáz- és szénipari vállalatok legnagyobb finanszírozója szponzorálja, addig vissza fognak jönni.

A Rijksmuseumban találhatóak a holland aranykor világhírű remekművei, többek között Vermeer A tejeslány és Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotása.

A múzeumok az elmúlt években az éghajlati tiltakozások rendszeres helyszínévé váltak. Egyes esetekben a tüntetők műalkotásokat vettek célba, hogy felhívják a figyelmet ügyükre. Más esetekben blokádokat és ülősztrájkokat rendeztek, amelyek közvetlenül a múzeumok állítólagos bűnrészességére igyekeztek rámutatni a vállalati szponzori megállapodásokon keresztül.