Hirdetés
Hirdetés
— 2024. augusztus 27.

Monet vízililiomjaival debütál a Christie’s új hongkongi otthona

A 25 millió dolláros művel vonzzák az érdeklődőket a Christie’s új, Zaha Hadid által tervezett központjába.

A Christie’s szeptember 26-i hongkongi árverésén, amelyre az aukciósház új, ázsiai-csendes-óceáni központjában, a The Henderson épületben kerül sor, Claude Monet egyik Nymphéas-festménye (Vízililiomok) lesz a fő attrakció. A 125 éve készült alkotás először jelenik meg aukción.

Claude Monet: Nymphéas – Vízililiomok (1897–99) Fotó: Christie’s

A mű évekig a Monet család birtokában volt, mielőtt magángyűjteménybe került. A nyolc munkából álló sorozat további négy darabja a párizsi Musée Marmottan Monet, a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum, a Kagoshima Városi Művészeti Múzeum és a római Galleria Nazionale d’Arte Moderna tulajdonában van. A Hongkongban eladásra kínált mű ára az előzetes becslések szerint 200 és 280 millió hongkongi dollár (25–35 millió dollár) között mozog.

A Henderson, Hong Kong, Zaha Hadid Architects a Henderson Land számára Forrás: Christie’s

„A festmény igen ritka alkotás, mivel Monet úttörő, első Vízililiomok-sorozatából még mindig magángyűjteményben van, miközben a többi a világ múzeumaiban található. Ez a munka egy egyedülálló kincs” – mondta Cristian Albu, az aukciósház elnökhelyettese és a 20.–21. századi művészeti részleg vezetője a ház közleményében, melyet a The Art Newspaper idézett.

„Kiváltságos számunkra, hogy bemutathatjuk ezt az alapvető festményt igényes ázsiai gyűjtőinknek, kielégítve a legmagasabb színvonalú, ikonikus nyugati műalkotások iránti növekvő igényeket.”

A Christie’s szeptember 20-án nyitja meg 50 000 négyzetméteres új regionális központját a nagyközönség előtt, a 26-án és 27-én tervezett aukció előtt. Az új kereskedelmi helyiség, az irodák, a galériák és az ügyfélközpont a Zaha Hadid Architects által tervezett The Henderson új irodatoronyának 6. és 9. emeletét foglalják el Hongkong központjában. A nagy belmagasságú, pillérmentes alaprajzú új galériákat úgy alakították ki, hogy könnyen átalakíthatók legyenek rendezvényekre, a kiállításoktól a privát értékesítésen át az oktatási programokig.