Hirdetés
Hirdetés
— 2023. április 11.

Nagyot nőttek a fiatalok. Ezeket a művészeket keresték leginkább az Artsy-nál

Az Artsy művészeti és műkereskedelmi platform saját elmúlt fél évét szemlézte, és ez alapján összeállította azon művészek listáját, akikre az utóbbi hónapokban a legnagyobb gyűjtői igény mutatkozott. És igen, bedobták ők is a varázsszót: ultrakortárs. Sok 30 éves, vagy annál fiatalabb a listán, többnyire Londonban mutatkoznak be, több galériával dolgoznak egyidejűleg és a nagy ugrás számukra az amerikai piac lehet.

Az Artsy szemléje arra a húsz művészre fókuszált, akik iránt legnagyobbat nőtt a kereslet a múlt év utolsó negyedéve és 2023 első negyedéve között, ezen a platformon.

A top 20-ba tartozó művészek, két kivétellel (Michaël Borremans és Per Adolfsen) a mostanában buzzword-nek számító ultrakortárs jelzővel illethetők, azaz 1974 után születtek. A listán szereplők több mint fele pedig 30 éves, vagy annál fiatalabb.

Camilla Engström munkája. Forrás: camilla-engstrom.com

A listán az első Camilla Engström svéd művész, aki iránt a vizsgált időszakban 92 százalékkal nőtt a kereslet. Love Tastes Delicious (2020) című festménye a Christie’s Hong Kong-i árverésén közben közel 73 ezer dollárért kelt el, majdnem 500 százalékkal a becsértéke fölött. Az Artsy a női lét kérdéseit tematizáló, szürrealisztikus művekként aposztrofálja a képeit. Egy mási skandináv, a dán Per Adolfsen követi a listán, iránta 90 százalékkal ugrott meg a kereslet. 124 ezer követője van az Instagramon, az utóbbi időben vásári megjelenései is voltak, mások mellett egy New York-i galériával, a 532 Gallery Thomas Jaeckel-lel is dolgozik, ugyanakkor árverésen még nem szerepelt. Finom kivitelű grafikákkal van jelen a piacon.

Per Adolfsen, Snow Remains In A Fjord Landscape, colored pencil, graphite on paper, 42 x 30 cm.
Photo: Sobering Gallery

A harmadik dobogós a japán Yusuke Hanai, akit street artist-ként aposztrofál az Artsy, és 86 százalékkal nőtt iránta az érdeklődés az elmúlt fél évben. Számos nemzetközi csoportos kiállításon vett már részt, három galériával is dolgozik párhuzamosan.

A top 10-ben csak ultrakortárs művészek vannak, akik közül még néhányat részletesebb is bemutat az Artsy, az egyikük a spanyol Cristina BanBan, aki iránt 85 százalékot ugrott az érdeklődés és akinek a munkáit neoklasszicistaként jellemzi a portál. Az 1984-es születésű művész aukciós árai már hatszámjegyűek, saját eddigi rekordja egy idén februári leütés a Christie’s-nél Londonban, La Fatiga Que Me Das (You Exhaust Me) (2019) című képe közel 198 ezer dollárért kel el. Az 1987-es, kínai születésű, Liverpoolban élő Tang Shuo népszerűségben fej-fej mellett halad vele, de még csak első szólókiállításán van túl, egy londoni galériában. Szintén Londonban, és éppen most mutatkozott be szólókiállítással az 1987-es születésű, norvég Audun Alvestad, aki jelenleg a norvég kulturális alap három éves ösztöndíjprogramja segítségével dolgozik.

Cristina BanBan: Cuatro Mujeres(2022).
Photo: Skarstedt

A első amerikai a listán a hatodik Anne Buckwalter, aki 78 százalékot „nőtt”, és egy kisebb művészeti vásáron már szólóshow-val volt jelen, mögötte rögtön egy másik honfitársa, a chicagói Laura Berger, 75 százalékkal, akinek több galáriában is volt önálló bemutatkozása. Az első tizet a holland Maarten Baas zárja, akinek éppen szólókiállítása van Los Angeles-ben, és egy-egy műve a MoMA és az Art Institute of Chicago gyűjteményében is megtalálható.

Elhunyt Peter Weibel

— 1 perc olvasás