Hirdetés
Hirdetés
— 2024. július 26.

„A művészet átlényegülése”: egy turista félreérthetetlen pózokban fotózkodott Bacchus szobrával

Egy egyelőre azonosítatlan mulatozó turista azzal sokkolta a helybéli firenzeieket, hogy a Ponte Vecchio közelében lévő egyik utcán „ráugrott” Bacchus szobrára.

A közösségi médiában megjelent képeken látható, amint a fiatal nő ölelgeti, csókolgatja a szobrot, majd szexuális pozitúrákat vesz fel a bor és mámor istenének – illetőleg a másik eredtemítosz szerint félistenének – alakja előtt.

A népszerű eseményeket gyakran és szívesen kommentáló Vittorio Sgarbi művészeti kritikus az X-en (korábban Twitter) tette közzé véleményét az esettel kapcsolatban: „Ez egy átlényegülés: amikor a művészet igazabb, mint az élet. Egy szerelmes magasztalás. (…) Ez a részeg lány itt kritikai, és nem erotikus tettet hajt végre”.

Mások más vélmeményen voltak. „A turistákat szívesen látjuk, de tiszteletben kell tartani a műemlékeinket, legyenek azok eredetiek vagy másolatok” – mondta Antonella Ranaldi, a város művészeti felügyelője a Corriere della Serának. A szobor ugyanis egy eredeti mű másolata, amelyet a 16. században a híres szobrász, Giambologna alkotott.

A szerelmes szoborölelő sorsa egyelőre tisztázatlan maradt – írta az Artnewspaper.