Hirdetés
Hirdetés
— 2024. március 4.

Divatbemutatót rendeztek az Elgin-márványok közt a British Museumban

Linda Mendoni görög kulturális miniszter bírálta a British Museumot, amiért a londoni divathét alatt divatbemutatót szervezett a Parthenon márványainak otthont adó teremben, miközben Görögország már régóta követeli, hogy vigyék vissza Athénba a műkincseket.

Erdem Moralioglu brit tervező a British Museum Duveen termét, ahol a Parthenon-márványokat helyezték el, használta fel az Erdem ruhamárka 2024-es őszi-téli kollekcióját felvonultató bemutatóhoz.

A kollekció ihletőjeként az amerikai születésű görög szopránra, Maria Callasra és a Medea című operában nyújtott alakítására hivatkozott Moralioglu, a márványoknak otthont adó termet pedig az athéni kultúrához való kötődés miatt választotta a bemutató helyszínéül – írta az Artnews.

„Azzal, hogy a British Muzeum divatbemutatót szervez azokban a termekben, ahol a Parthenon-szobrokat állítják ki, ismét azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem tiszteli Pheidiasz remekműveit” – fogalmazott Mendoni görög miniszter.
„A múzeum vezetői elbagatellizálják és sértik nemcsak az emlékművet, hanem az általa közvetített egyetemes értékeket is” – tette hozzá.

Lassan egy évszázada tart a vita kulturális szakértők és kormánytisztviselők között arról, hogy a Parthenon-márványokat vissza kell-e adni Görögországnak, vagy a British Museum gyűjteményében kell-e maradniuk, ahol 1832 óta őrzik őket. A szobrok a 19. század elején kerültek a múzeum gyűjteményébe, miután Thomas Bruce brit diplomata, Elgin grófja az athéni Parthenon-templom egyes részeit elvitte Angliába.

Görög tisztviselők azzal érveltek, hogy a márványokat ellopták, és tagadták az Egyesült Királyság állítását, mely szerint azokat legálisan szerezték meg. A múzeum évtizedek óta arra az 1963-as törvényre hivatkozik, amely megtiltja a brit múzeumoknak, hogy kulturálisan jelentős tárgyakat visszaszolgáltassanak.

Az Elgin-márványok körüli vitáról legutóbb itt, részletesen pedig itt írtunk.

Borítókép: ERDEM show, London, Britsh Museum, Fotó: Jeff Spicer/Getty Images