Hirdetés
Hirdetés
— 2024. június 16.

A korán beköszöntött rekordmeleg miatt korlátozták az Akropolisz nyitvatartását

Az Athénban található Akropoliszra vágyóknak ezekben a napokban nem volt szerencséjük: a 3000 éves komplexumot szerdától az újabb rekordot jelentő hőhullám idejére a dolgozók és a turisták védelme érdekében lezárták.

Akropolisz, Athén
Fotó: Martin Bertrand/Hans Lucas/AFP

Múlt kedden elájult egy turista, miközben 43 Celsius-fokban állt sorban, hogy bejuthasson az egykori komplexum területére. Az eset után Athén illetékesei úgy döntöttek, másnaptól bezárják a fellegvárat és más régészeti lelőhelyet is a legforrób órákban: 12 és 17 óra között. Az Akropoliszon a kevés növény és árnyék miatt még györtőbb a 40 fok feletti hőség, mint a város más részein.

Emellett a Görög Vöröskereszt tagjai vizespalackokat és naptejet osztogattak a hajléktalanoknak, a városi hatóságok pedig néhány légkondicionált helyet kínáltak a hűsölni vágyóknak. Az ország számos részén bezárták az általános iskolákat. Az egészségügyi minisztérium figyelmeztetést adott ki az idősek és a krónikus betegségben szenvedők számára, hogy ez idő alatt maradjanak a házban. A kint dolgozóknak azt ajánlották, hogy 12 és 17 óra között kerüljék a megerőltető tevékenységeket.

Hasonló korlátozásokat már tavaly is elrendeltek, de nem ennyire korai szezonban. Ezek a magas hőmérsékletek már most aggodalomra adnak okot a tavaly nyári görögországi erdőtüzek után, amelyek több mint 20 ember halálát okozták, és az ország erdőinek nagy részét elpusztították.

A tavalyi kánikula negatívan érintette Görögország turizmusát, de még mindig rekordbevételt produkáltak az évben. Bár Görögország aligha van egyedül ezzel a problémával, az éghajlatváltozás globálisan radikális változásokat idéz elő az időjárásban és a hőmérsékletben.

Az idei nyár első komolyabb hőhulláma lecsengeni látszik a hét végére, így a turisták – akik közül többen panaszkodtak a kényszerintézkedés miatt – , már újra látogathatják a háromezer éves városközpontot.

Magyarországon a következő hétre várható magasabb hőmérséklet, aki teheti, húzódjon be hűsölni a kiállítóterekbe.

Forrás: NYT